1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. "Kürt Vekillerin Irak Parlamentosundan Çekilmesi İntihar Olur"
"Kürt Vekillerin Irak Parlamentosundan Çekilmesi İntihar Olur"

"Kürt Vekillerin Irak Parlamentosundan Çekilmesi İntihar Olur"

Irak Parlamentosu Milletvekili Mahsum, "Bağdat'la yaşanan petrol krizinden dolayı Kürt milletvekillerinin, Irak Parlamentosundan çekilmesi intihar olur" dedi.

02 Mart 2014 Pazar 11:57A+A-

Irak Parlamentosu Milletvekili ve Kürdistan İttifak Listesi Başkanı Fuad Mahsum, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Irak’taki siyasi krizin, etnik ve dini grupların birbirine güvenmemesinden kaynaklandığını belirterek, "Irak’ın normalleşmesi uzun yıllar sürecek. Çünkü toplumlar birbirine karşı şüphe içerisindeler. Şiiler, Saddamlı yılların tekrar gelmesinden endişe ediyor. Sünniler ise bütün Irak’ın Şiileştirilmesinden korkuyor. Kürtlerde ise Halepçe ve Enfal katliamlarının yeniden yaşanması korkusu var" diye konuştu.  

Bağdat ile yaşanan petrol ve bütçe krizinden sonra Irak Parlamentosu'ndaki 57 Kürt milletvekilinin meclis çatısında siyasi çalışmalarını sürdürmesi gerektiğini savunan Mahsum, "Kürt milletvekillerinin, Irak Parlamentosundan çekilmesi intihar olur. Böyle bir kararın Kürtler için maliyeti ağır olabilir" ifadesini kullandı. 

Kürt Bölgesel Yönetiminin anayasal hakkını kullanarak petrol satışı yapmak istediğini aktaran Mahsum, Bağdat'ın eski merkezi akılla hareket ederek buna karşı çıktığını dile getirdi. Mahsum, Irak hükümetinin, federal sistemi unutarak, bütün yetkileri elinde tutmak istediğini, bunun da zaman zaman siyasi krizlere neden olduğunu vurguladı. 

Bağdat'ın, her sene başında bütçe kartını kullanarak Erbil yönetimine baskı uyguladığını hatırlatan Mahsum, şöyle devam etti:

"Bağdat ile Erbil hükümetleri arasında yaşanan petrol ve gaz sorunu yasayla çözülebilir. Ancak bu kolay değildir. Çünkü Irak Parlamentosunun işi birkaç güne kadar tamamlanıyor. Zira seçim süreci başlıyor. O yüzden bütçenin bir an önce kabul edilmesi herkesin hayrına olur."

Tarafların anayasayı kendilerine göre yorumladıklarını ifade eden Mahsum, bu nedenle anlaşmazlık yaşanan konularda son kararı Irak Federal Mahkemesi'nin vermesi gerektiğini kaydetti. 

Krizin çözümü noktasında komşu ülkelerin Irak'ın içişlerine müdahale edemeyeceğini, ancak arabulucu olabileceklerini belirten Mahsum, sorunun daha fazla büyümemesi için Arap Birliği ve Birleşmiş Milletler'in devreye girebileceğini bildirdi. 

Irak Parlamentosunda, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) farklı siyasi partilerden 57 milletvekili bulunuyor. Bu milletvekilleri, meclisteki 2014 bütçe tasarısı görüşmelerine katılmadılar. Kürt milletvekilleri, bütçedeki iki maddenin tamamen IKBY'nin aleyhine olduğunu öne sürüyor. Bazı milletvekilleri, bütçe krizinin devam etmesi halinde parlamentodan tamamen çekileceklerini belirtmişti. 

HABERE YORUM KAT