1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. PATANİ

  4. Kurşun İzleri Patani'deki Zulmü Hatırlatıyor
Kurşun İzleri Patani'deki Zulmü Hatırlatıyor

Kurşun İzleri Patani'deki Zulmü Hatırlatıyor

Patani'de 10 yıl önce Tayland güvenlik güçlerinin saldırısı sonucu 32 Müslüman Malay'ın katledilmesinin izlerini duvarlarındaki kurşun izleriyle halen yansıtıyor.

07 Ekim 2014 Salı 11:57A+A-

Yıllarca inançları ve kültürleri nedeniyle baskı ve asimilasyona maruz kalan Müslüman Malayların yaşadığı Patani bölgesinde,  2004'te Tayland güvenlik güçlerinin saldırısında 32 kişinin yaşamını yitirdiği Krue Se Camisi, duvarlarındaki kurşun izleriyle o günün acılarını hala yansıtıyor.

Yaklaşık 4 asır önce misyonerlik faaliyeti için Patani'ye gelen Çinli Budist rahip Limto Kiem'in, Müslümanlığı tercih etmesinin ardından Budist tapınağı yaptırmak için satın aldığı araziye inşa ettirdiği cami, yüzyıllardır ayakta duruyor.

Yıllardır asimilasyona maruz kalan Müslüman Malayların her türlü baskıya rağmen sarıldıkları inançları sayesinde halen ibadete açık tutulan cami, 2004 yılında yapılan katliamın da izlerini yansıttığından bölge halkının en önemli değerleri arasında yer alıyor.

Küçük tuğlalarla inşa edilmiş, yuvarlak sütunları bulunan Krue Se Camisi, özgürlük mücadelesi veren Patani halkını sindirmeye çalışan Tayland hükümetince 2004 yılında yapılan baskının izlerini duvarlarında taşıyor.

Tay güvenlik güçlerinin direnişçilerin olduğu iddiasıyla ateş açtığı camide yaşamını yitiren 32 Müslüman Malay'ın acısını hissettiren cami, o günleri unutturmayan bir anıt gibi varlığını sürdürüyor.

Yapılış öyküsüyle de dikkati çeken Krue Se Camisi, dini bayramlarda yoğun olmak üzere çok sayıda ziyaretçiyi ağırlıyor.

"Öç korkusuyla kurşun izlerini sildiler"

Darul Furkan Okulu Müdür Yardımcısı Fahreddin Saad, AA muhabirine yaptığı açıklamada, caminin Patani'nin en eski yapılarından birisi olduğunu söyledi.

Bu caminin tarihi değerinin yanı sıra yakın zamanda yaşanan trajedi nedeniyle bölge halkı için önem taşıdığını belirten Saad, "Cemaat burada namaz kılarken saldırıya uğradı. Tayland hükümetine bağlı güvenlik güçlerince bu katliam yapıldı. Bu olaydan sonra caminin yerel halk için önemi daha da arttı ve daha fazla kişi tarafından ziyaret edilmeye başladı. Patani halkı özellikle bu caminin tarihi haliyle korunmasına önem veriyor, yenilenmesini kesinlikle istemiyor" diye konuştu.

Saad, caminin duvarlarındaki kurşun izlerinin halen durduğuna işaret ederek "Saldırının izleri aslında daha çoktu ancak Tayland hükümeti tarafından bunlar kapatıldı. Bunun sebebi buradaki halkta öç alma hissinin oluşmasının önüne geçmekti." ifadesini kullandı.

Çinli Budist’in camiyi yaptırış öyküsü

Çinli Budist rahip Limto Kiem, ablasıyla misyonerlik faaliyetleri için geldiği Patani bölgesinde, telef olan köpeği nedeniyle büyük acı yaşadığı dönemde Müslümanların yakınlarının ölümüne karşı metanetli kalabilmelerinden etkilendi.

Ablasıyla durumu paylaşmasına rağmen sonuç alamayan Kiem, misyonerlik için dolaştığı evlerde Müslüman halktan büyük acılara dayanma güçleri konusunda bilgiler aldı.

Limto Kiem, Müslüman olmaya karar vererek ablasının da kendisiyle İslam dinini tercih etmesini istedi.

Duruma karşı çıkan ablasının tüm çabasına, hatta açlık grevine başlamasına rağmen kararından vazgeçmeyen Limto Kiem, Budist tapınağı yapmak için satın aldıkları araziye de sırtında taşıdığı taşlarla cami inşa etti. 

Yaşadığı üzüntüden dolayı hayatını kaybeden Limto Kiem'in ablası için ise Çin hükümeti caminin yakınındaki arsayı satın alarak Budist tapınağı yaptırdı.

HABERE YORUM KAT