1. HABERLER

  2. HABER

  3. Kriptolu Telefonlar TÜBİTAK'tan Dinlenmiş
Kriptolu Telefonlar TÜBİTAK'tan Dinlenmiş

Kriptolu Telefonlar TÜBİTAK'tan Dinlenmiş

Başbakan Erdoğan, devlet büyüklerinin ve önemli kurum başkanlarının kullandığı kriptolu telefonların TÜBİTAK'ta kurulan merkezden dinlendiğini ilk kez açıkladı.

25 Şubat 2014 Salı 13:46A+A-

Başbakan Erdoğan, partisinin grup toplantısında TÜBİTAK'ta yeni bir yapılanmaya gideceklerini açıkladı.

Başbakan, kriptolu telefonların bile dinlendiğini belirterek, ''İşte en son TÜBİTAK olayı aynen bu durumda. TÜBİTAK’ta yeni bir yapılanmaya bakanımız gidiyor. Çok enteresan devletin kriptolu telefonlarını bile oradan dinliyorlar. Bu kadar bunlar alçak, bu kadar. Yani, bir Cumhurbaşkanı, Başbakanı'yla konuşamaz. Konuştuğu anda bunlar dinliyorlar. Bunlarla ilgili yasal süreci işleteceğiz'' dedi.

TÜBİTAK'IN YAPTIĞI TELEFONLAR

TÜBİTAK, son günlerde çıkan dinlenme olaylarına karşı Başbakan Erdoğan'a ve diğer bakanlara dinlenemeyen kriptolu telefon dağıtmıştı. 
Başbakanlık tarafından hafta başında bakanların özel kalemlerine teslim edilen telefonların MİLCEP-K1'den daha hızlı ve kullanışlı olduğu belirtilmişti. 

Daha önce üretilen MİLCEP-K1'den daha hızlı ve kullanışlı dinlenemeyen cep telefonları Başbakanlık tarafından bakanların özel kalemlerine gönderildi. Önümüzdeki günlerde bakanların kullanmaya başlayacağı cep telefonları stratejik bilgilerin cep telefonlarıyla güvenli aktarımını sağlıyor. Cihaz, donanım ve yazılımı yerli olduğu için ‘milli' nitelik taşıyor.

Daha önce TÜBİTAK'ın ürettiği ve bazı bakanlara gönderdiği MİLCEP-K1'den şikayet eden bakanlar yeni telefonu önümüzdeki günlerde kullanmaya başlayacak. MİLCEP-K1'den daha kullanışlı olan telefonların tasarımı BlackBerry'lere benziyor. Kapasitesi ve batarya süresi arttırılan telefonların ekranları da daha geniş tasarlandı.

TÜRKİYE ÜRETİMİ YAPAN 6 NATO ÜLKESİNDEN BİRİ

Türkiye kriptolu cep telefonu üreten 6 NATO ülkesinden biri. TÜBİTAK'ın ürettiği telefon, iki kişinin yaptığı cep telefonu konuşmasını kripto sayesinde üçüncü kişilerin anlayamayacağı bir formata dönüştürüyor. Kriptolu cep telefonu, ses ve verileri şifreleyerek güvenlik sağlıyor. Bakanların kullanacağı yeni telefonlar MİLCEP-K1'in ardından geliştirildi.

Cep telefonuna ilk sahip olan bakanlardan biri de TÜBİTAK'ın bağlı olduğu Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın önceki dönemde başında bulunan isim Nihat Ergün oldu. Hafta içinde özel kalemine teslim edilen kriptolu telefonu kullanmaya başlayan Ergün, TÜBİTAK'ın telefonlarını da ilk açıklayan isimdi. Devlet için üretilen MİLCEP-K1'lerin bazı üst düzey kamu görevlilerine verildiğini duyuran Ergün, açıklamasında şunları söylemişti: "Kamuda kriptolu sabit telefonlar kullanılıyor, cep telefonu da az miktarda. Piyasaya da çıkarabiliriz. Yazılımı ve donanımı ona göre kurgulanır ve piyasada kullanılabilecek."

Kriptolu cihazlar nasıl çalışıyor

- Matematiksel bilgiler ses kanalından değil, GSM şebekesinin veri kanalından diğer cihaza aktarılıyor.
- Aktarılan cihazdaki kripto anahtarı, bu matematiksel verileri tekrar sese dönüştürüyor.

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum