1. HABERLER

  2. HABER

  3. BİYOGRAFİLER

  4. Kral Faysal’ın öldürülmesiyle zillete düşen bir Suudi Arabistan
Kral Faysal’ın öldürülmesiyle zillete düşen bir Suudi Arabistan

Kral Faysal’ın öldürülmesiyle zillete düşen bir Suudi Arabistan

​​​​​​​Batıya karşı OPEC’i kuran, Mescid-i Aksa davasına sonuna kadar destek veren Kral Faysal yönetimindeki Suudi Arabistan’dan Muhammed bin Selman ile ABD ve Batı’nın tam güdümüne giren Suudi Arabistan'a.

21 Ağustos 2020 Cuma 13:56A+A-

Ahmet Yasin Elki / Haksöz Haber

1964 yılında Suudi Arabistan’da tahta oturan Kral Faysal, İslami değerlere göre bir Suudi Arabistan yönetmek için atağa geçmişti.

Kral Faysal'ın Filistin ve Mescid-i Aksa konuşması

1968 yılında Arap ülkelerinin bir araya gelmesini sağlayarak Petrol İhraç Eden Arap Ülkeleri (OPEC)'in kurulmasınöncülük eden Kral Faysal; 1973'te Siyonist İsrail’în Kudüs'ü işgal etmesiyle İsrail'e destek veren ABD başta olmak üzere tüm Batılı devletlere OPEC ile petrol ambargosu uyguladı. Bu ambargo Batı’yı ekonomik krize soktu.

faysalkinnsi.jpg

Kral Faysal, Kissenger'in yüzüne bile bakmıyor

ABD, Dışişleri Bakanı Henry Kissenger'i ambargoyu kaldırması için Kral Faysal'a gönderdi. Kissenger Faysal'ı ambargoyu kaldırması için ikna etmeye çalıştı. Fakat Kral Faysal, Siyonist İsrail işgalden vazgeçmedikçe bu kararından vazgeçmeyeceğini bildirdi.

Henry Kissinger anılarında şöyle yazıyordu:"Kral Faysal oldukça sinirliydi. ‘Uçağımın yakıtı bitti, deposunu doldurur musunuz?’ dedim. Kral sert bir şekilde 'Ben yaşlı bir adamım, ölmeden önce tek dileğim Mescidi Aksâ'da iki rekat namaz kılmaktır! Sen bu konuda bana yardımcı olabilir misin?’" dedi.

faysaltime.jpg

Time Dergisi Batı'ya petrol ambargosu uygulayan Kral Faysal'ı yılın adamı seçmişti

Mısır’da Abdunnasır iktidarının Müslüman Kardeşler hareketine uyguladığı zulümlere sessiz kalmadı. Seyyid Kutub’un şehadetiyle Mısır’dan hicret etmek zorunda kalan Müslümanları ülkesine davet etti.  Dünyanın bir çok ülkesindeki İslam düşünürlerini Suudi Arabistan’a davet ederek onlara desteğini sundu. Buna Muhammed Esed, Malcolm X, Muhammed Ali, Muhammed Kutub gibi şahsiyetler örnek verilebilir.

malcolmxfaysal.jpg

Malcolm X, Kral Faysal ile birlikte

1975’te Kral Faysal’a sarayında suikast düzenlendi. Kral’ın yeğeni Faysal bin Musaid, yanına sokularak tabanca ile Kral’a iki el ateş etti. Kral çenesinden ve kulağından ağır yaralanarak hayatını kaybetti. Suikastı yapan Faysal bin Musaid, ABD’de eğitim görmüş ve ülkeye yeni gelmişti.

Tahta Halid bin Abdulaziz getirildi. Yeni kralın ilk icraatı ambargoyu kaldırmak ve ülkeyi batının güdümüne sokmak oldu.

Kral Faysal'ın bir konuşması (Çeviri: Davut Özel)

Kardeşlerim,  Yurttaşlarım,

Huzurlarınızda bir şikâyette bulunmak istiyorum. Medya Bakanlığı’ndan şikâyetçiyim. Bugün bu bakanlığın gerçekleştirmiş olduğu projelerden birinin açılışı için toplandık ve huzurunuzda kendilerine teşekkür ediyorum. Ama bununla birlikte bana ait resimlerin yayınlanmasından, hakkımda gösterişli kelimeler kullanılmasından veya bana şarkılar yazılmasından kaçınılmasına dair bulunduğum isteklerimin aksine davrandığı için de onu size şikâyet ediyorum.

Aynı zamanda size şunu da söylemek istiyorum:

Ben radyo ve televizyonda yayınlanan şeyleri takip eden biri değilim. Fakat bazı zamanlarda evin dışında ya da başka bir yerde rast geliyorum. Bazı görüntüler görüyor ve bazı sözler, yayınlar ya da yorumlar duyuyorum. Allah'a yemin ederim ki Faysal hakkında radyodan yahut televizyondan duyduğum bu sözler, bu duyurular beni sarsıyor. Çünkü Faysal bir şey yapıyor ya da görevlerinden birini yerine getiriyorsa bunun için ona teşekkür edilmesine gerek yok. Bilakis görevli olduğu şeyi hakkıyla yaptığı için onun teşekkür etmesi gerekir.

HABERE YORUM KAT

5 Yorum