1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. “Kozmik Oda” Savcısı Mustafa Bilgili Yakalandı
“Kozmik Oda” Savcısı Mustafa Bilgili Yakalandı

“Kozmik Oda” Savcısı Mustafa Bilgili Yakalandı

“Kozmik oda”da arama yaptıran ve meslekten ihraç edilen eski savcı Mustafa Bilgili, Ankara’da yakalandı.

09 Kasım 2016 Çarşamba 17:20A+A-

Kamuoyunda “kozmik oda” olarak bilinen Genelkurmay Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı’nda 20 gün boyunca arama yaptıran ve meslekten ihraç edilen dönemin savcısı Mustafa Bilgili, Ankara’nın Cebeci semtinde yakalandı.

AA’nın emniyet yetkililerine dayandırdığı bilgiye göre, yol kontrolü yapan Asayiş Şube Müdürlüğü’ne bağlı yunus ekipleri, durumundan şüphelendikleri bir kişiyi durdurarak kimlik kontrolü yaptı.

Üzerinden “Abdullah Bilgili” adına kısmen tahrip edilmiş kimlik çıkan kişinin, parmak izi sorgulaması sonucu eski savcı Mustafa Bilgili olduğu belirlendi.

Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim edilen Bilgili, ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.

Bilgili, 15-16 Temmuz’daki darbe kalkışmasının ardından hakkında gözaltı kararı çıkarılan savcılar arasındaydı. Kalkışmanın ardından kaçan Bilgili, o tarihten bu yana aranıyordu.

“Kozmik Oda” Soruşturması

“Kozmik oda” olarak anılan soruşturma, Aralık 2009’da, dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a “suikast düzenleneceği” iddiası üzerine başlatılmıştı.

Soruşturmada, meslekten ihraç edilen savcı Mustafa Bilgili’nin talebiyle bazı şüphelilerin görev yaptığı Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı’nda, “devlet sırrı” niteliğinde belgelerin olduğu 11 ve 16 numaralı odalarda (kozmik oda) dönemin Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi üye hâkimi Kadir Kayan arama yapmıştı.

Yıllarca savcı Bilgili’de olan dosya, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndaki yeni iş dağılımının ardından görevlendirilen savcı tarafından, Mart 2015’te takipsizlik kararıyla sonuçlandırılmıştı.

Kararda, “Şüphelilerin, Arınç’a ya da hükümet üyesi diğer bakanlara karşı suikast hazırlığı yaptıklarına, cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs eylemini gerçekleştirmek üzere, silahlı terör örgütü kurduklarına, yönettiklerine veya üye olduklarına dâir delil bulunamamıştır.” ifadesi kullanılmıştı.

“Kozmik oda”da aramaya ilişkin işlemlerde imzası olan hâkim ve savcılar hakkında soruşturma başlatan HSYK Başmüfettişliği de “kozmik oda” soruşturmasında görev yapan bazı polis, asker ve TÜBİTAK görevlilerinin “usûlsüz işlemler yaptıkları” yönündeki delilleri Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na bildirmişti.

Başsavcılık da bu kişiler hakkında “FETÖ üyesi olmak” ve “askerî casusluk” suçlarından soruşturma başlatmıştı.

Bu soruşturma dosyasındaki belgelerde, “kozmik oda soruşturmasının Arınç’a saldırı iddialarının araştırılmasından ziyâde Genelkurmay Seferberlik Tetkik Kurulu Ankara Bölge Başkanlığı Kozmik Odası’nda, başta Fetullah Gülen grubu olmak üzere, tarikatlar ve cemaatlerin devlet içindeki kadrolaşmalarıyla ilgili ne tür çalışmaların yapıldığının ortaya çıkarılması amacıyla yürütüldüğünün değerlendirildiği” belirtilerek, “Arama işlemleri gerçekleştirerek devlet sırrı niteliğindeki evrakın da içinde bulunduğu tüm verilere el koymakla Genelkurmay Seferberlik Tetkik Kurulu’nu bir kısım fâili meçhul olaylarla irtibatlandırmak amacıyla polis, savcı, hâkim üçgeninde kumpas faaliyetinin gerçekleştiği ortaya konulmuştur.” ifadesine yer verilmişti.

HABERE YORUM KAT