1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Kovid 19 Rusya'ya Yayılırken Ön Cephede Doktorlar Can Veriyor
Kovid 19 Rusya'ya Yayılırken Ön Cephede Doktorlar Can Veriyor

Kovid 19 Rusya'ya Yayılırken Ön Cephede Doktorlar Can Veriyor

Rusya'da koronavirüsün hızla yayılmasının ardından hayatını kaybeden doktorlara yönelik yetersiz önlemler ve zorlu çalışma koşulları gündem oldu.

15 Mayıs 2020 Cuma 13:33A+A-

Kaynak: NY Times

Çeviri: Haksöz-Haber

New York Times'da yer alan haberde, Rusya’nın Ufa şehrinin güney merkezindeki Kuvatova Cumhuriyet Klinik Hastanesi’nde romatoloji bölümü başkanı olan Dr. Kamalova verdiği röportajda çalıştığı hastanenin yönetimi, doktorun Mart ayında patlak veren ve açıklanamayan zatürre salgını hakkındaki uyarılarını göz ardı ettiğini söyledi.

Dr. Kamalova'ın çalıştığı hastane, ölmüş bir hastanın koronavirüs testinin pozitif çıktığını öğrendiği gün, 50'den fazla kişiyi muayene etmeye devam etti. Hastane o günün ardından karantinaya alındı ve Dr. Kamalova’nın da içinde bulunduğu 1.200’ü aşkın hastane çalışanı ve hasta, hastanede mahsur kaldı. Kamalova günler sonra ateşlendi ama kendini rahatlatmak için serumlara dayanarak çalışmaya devam etti.

Dr. Kamalova telefonda verdiği başka bir röportajda "Bir serum ye, ayaklan, insanları tedavi et, uzan ve bir serum daha ye, ayaklan, yine insanları tedavi et... Başka seçeneğimiz yoktu." diyerek yaşanan durumu açıkladı.

Sağlık çalışanlarına dair yetersiz önlem ve zorlu çalışma koşullarının ardından Rusya, sağlık çalışanlarını "kahraman" ilan etti, reklam panolarını sağlıkçıların fotoğraflarıyla kapladı ve ulusal kanallarda onların kahramanlık hikayeleri anlatıldı.

Hayatını kaybeden sağlık çalışanlarını anan bir internet sitesinde 180'den fazla doktor, hemşire, paramedik ve başka sağlık çalışanları listeleniyor. 

Moskova’nın önde gelen hastanelerinden birinde bir daire başkanı, hastanede çalışan personelin yüzde 75'inin hastalığa yakalandığını söyledi. St. Petersburg Valisi’nin çarşamba günü bildirdiğine göre ise şehirde 1465 sağlık çalışanı virüse yakalandı ki bu veri, şehirdeki her 6 vakadan 1’inin sağlıkçı olduğu anlamına geliyor. 

Rusya Sağlık Bakanı Mikhail Murashko, aynı gün yaptığı açıklamada ülke genelinde 400 hastanenin koronavirüs salgınından muzdarip olduğunu söyledi.

Dünyanın geri kalanındaki meslektaşları gibi Rusya’daki doktor ve hemşirelerin çoğu da koruyucu giysi ve ekipman sıkıntısı çekiyor. Buna rağmen sağlık çalışanları, güç geçtikçe daha da yayılan hastalık karşısında anlaşılması güç, duyarsız ve acımasız bir bürokrasinin insafına kalmış durumdalar.

New York Times’ın yayımladığı bir hükümet dosyasında, Rusya’nın virüse karşı ne kadar hazırlıksız olduğu ortaya çıktı. Rus bölge yetkilileri, mart ayının sonlarında koruyucu ekipmanların şiddetli tedarik eksiğinin vurgulandığı dosyada virüsle nasıl başa çıkılacağı konusundaki endişelerin olduğu gözlemleniyor.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT