1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. KOSOVA

  4. Kosova'da maskeli silahlı Sırplar köylere saldırdı
Kosova'da maskeli silahlı Sırplar köylere saldırdı

Kosova'da maskeli silahlı Sırplar köylere saldırdı

Kosova'nın kuzeyinde çoğunlukla Sırpların yaşadığı Kuzey Mitrovica'daki Bajnska köyüne baskın düzenleyen 30 silahlı maskeli Sırp girdikleri manastırda Kosova polisi tarafından kuşatıldı.

25 Eylül 2023 Pazartesi 16:49A+A-

Uzun süreden beri gerilimin sürdüğü Kosova-Sırbistan hattında tehlikeli bir gelişme yaşandı. Kosova'nın kuzeyindeki Bajnska köyüne yaklaşık 30 silahlı Sırp'ın baskın düzenlenmesiyle başlayan gerginlik en az dört kişinin ölümü, iki kişinin de yaralanmasıyla sonuçlandı. Kosova'nın kuzeyinde çoğunlukla Sırpların yaşadığı Kuzey Mitrovica'daki Bajnska köyüne dün baskın düzenleyen 30 silahlı Sırp girdikleri manastırda Kosova polisi tarafından kuşatıldı. Sabah saatlerinde köyün girişine barikat kuran ve bir polisin ölümüne bir polisin de yaralanmasına neden olan 30 kişilik grupla manastırı kuşatan güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada en az üç Sırp öldü, ikisi de yaralandı. Toplam altı kişi de gözaltında.

“GÖZALTINA ALINANLAR YARALI, SİLAHLI VE ÜNİFORMALI”

Kosova İçişleri Bakanı Xhelal Sveçla bölgedeki gazetecilere yaptığı açıklamada, dün gün boyu Banjska'de gerçekleşen operasyonda "Üç saldırganın öldürüldüğünü, ikisi saldırgan, dördü saldırıyı telsiz bağlantılarıyla destekleyen olmak üzere altı kişinin gözaltına alındığını" duyurdu. Gözaltına alınan iki kişinin "yaralı, üniformalı ve silahlı" olduğunu belirten Sveçla, Kosova polisinin saldırganları arama çalışmalarının devam ettiğini söyledi. İçişleri Bakanı, polisin büyük miktarda silah ele geçirdiğine işaret ederek, "Ülkenin tüm toprakları kontrol altına alındı" dedi. Öte yandan çatışmada ölen Kosovalı polis için bugün Kosova'da bir günlük ulusal yas ilan edildi.

“KOSOVA'DA HİÇBİR SİVİL BÖYLE SİLAH VE ARAÇLARA SAHİP DEĞİL”

Öte yandan, Kosova Başbakanı Albin Kurti dün Banjska Manastırı ve çevresinde asker veya polis kıyafeti giymiş, ağır silahlara ve zırhlı araçlara sahip kişilerin fotoğraflarını basınla paylaştı. Kurti, saldırıdan "Sırbistan destekli suçluları" sorumlu tuttu ve bu kişilerin Belgrad tarafından finanse edilen ve motive edilen "asker ve polis kökenli profesyoneller" olduğunu söyledi.

Kosova'daki hiçbir sivilin bu şekilde silahlara ve araçlara sahip olmadığının altını çizen Kurti, "Manastırın içinde ne olduğunu bilmiyoruz, bu resimler manastırın dışında gördüklerimiz. Bu insanlar büyük ihtimalle civardaki bina ve evlerde de olabilir, çünkü hepsi manastırda değil ve manastırda olup olmadıklarını ya da kaç kişi olduklarını bilmiyoruz" ifadelerini kullanmıştı. Kurti ayrıca silahlı grubun, Sırbistan'dan geldiği ihtimali üzerinde durduklarını sözlerine eklemişti.

VUCIC KOSOVALI SIRPLARI SUÇLADI

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic konuya ilişkin yaptığı açıklamada, toplam dört kişinin ölümüne birinin de yaralanmasına yol açan silahlı çatışmanın Kosovalı Sırplar tarafından yapıldığını doğruladı. Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da açıklamalarda bulunan ve "Sırp halkı için çok zor bir gün olduğunu" belirten Vucic, "Bu gece bir grup Kosovalı Sırp, Banjska'da iki kamyonla barikat kurdu, ardından Kosova polisi geldi ve barikatları kaldırmak istedi. Bir çatışma yaşandı ve çatışmada bir polis vuruldu, bir kişi de yaralandı. Olayın ardından çatışma devam etti" dedi.

Vucic, uluslararası kurumları birçok kez uyardığı durumun gerçekleştiğini ve "Kosovalı Sırpların, Kosova Başbakanı Albin Kurti'nin terörüne artık tahammül edemediğini" savunarak, "Yaşananları kınıyorum ancak üç Kosovalı Sırp da öldürüldü. Kosovalı Sırplar, çember içine alındı ve kanlı çatışma yaşandı. İkisi ağır yaralı. Bir kişinin daha öldürülmüş olabileceği şüphesi var. Kosova polisinin yaralı bir Kosovalı Sırp'a yardım etmediği ve onu 'gülerek' ölüme terk ettiğine dair de kanıtlarımız var" ifadelerini kullandı.

“SIRBİSTAN'I NATO İLE ÇATIŞMAYA SÜRÜKLEMEK İSTİYOR”

Yaşananların tek sorumlusunun Kurti olduğunu iddia eden Vucic, "Tek istediği savaş ve çatışma. Sırbistan'ı NATO ile çatışmaya sürüklemek istiyor. Uluslararası kurumlardan bir an evvel Sırp Belediyeler Birliğinin kurulmasını talep ediyorum. Bu şekilde Sırplar kendilerini sürgün edilmiş hissetmeyecek, böyle çatışmaların da önüne geçilmiş olacak" değerlendirmesinde bulundu. Vucic, "Halkımıza barış ve sakin kalmaları çağrısında bulunuyorum, daha fazla kan dökülmesini önlemek için elimizden geleni yapalım" ifadesini kullandı.

“İSTERSENİZ HEPİMİZİ ÖLDÜRÜN, KOSOVA'NIN BAĞIMSIZLIĞINI ASLA TANIMAYIZ”

Gelecek günlerde yeni kararların alınacağını belirten Vucic, "Sırbistan, Kosova'nın bağımsızlığını asla tanımayacak isterseniz hepimizi öldürün. Konuşmaya her zaman hazırız ancak Kosova'nın bağımsızlığı asla" dedi. Vucic, saldırganların üzerindeki üniformaların Sırbistan polisi ve ordusuna ait olmadığına işaret ederek, "Her şey hazırlanmış bir planın parçası. Yaklaşık bir buçuk saatte 460 özel birlik askeri toplandı. Hem de pazar günü. Her şey hazırlanmıştı." diye konuştu.

MAYIS AYINDAKİ ÇATIŞMALARIN ARDINDAN BÖLGEDE TANSİYON YÜKSEK

Kosova'da mayıs ayında yapılan tartışmalı yerel seçimlerin ardından yaşanan şiddetli çatışmaların ardından ülkede tansiyon yükselmişti. Saldırının meydana geldiği kuzey bölgelerinde 90'dan fazla NATO barış gücü askeri ve 50 kadar Sırp protestocunun yaralandığı çatışmalar yaşanmıştı. Nüfusun yüzde 90'ından fazlasını Arnavutların oluşturduğu ülkede, Sırplar sadece kuzey bölgesinde çoğunlukta.

1990'lı yıllardaki savaşın ardından iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik Avrupa Birliği (AB) destekli görüşmeler geçen hafta tıkanmıştı. AB dış politika şefi Josep Borrell ise Kosova'yı Sırpların çoğunlukta olduğu belediyelere daha fazla özerklik sağlayacak bir birlik kurmamakla suçlamıştı.

 

HABERE YORUM KAT