1. HABERLER

  2. HABER

  3. SAĞLIK

  4. Koronavirüse karşı hiçbir koruma sağlamayan maskeler açıklandı
Koronavirüse karşı hiçbir koruma sağlamayan maskeler açıklandı

Koronavirüse karşı hiçbir koruma sağlamayan maskeler açıklandı

Duke Üniversitesi'ndeki bilim adamları tarafından gerçekleştirilen yeni bir araştırma, hangi tip maskelerin koronavirüse karşı hiçbir koruma sağlamadığını ortaya çıkardı.

10 Ağustos 2020 Pazartesi 14:02A+A-

Yaklaşık 20 milyon insanı enfekte eden SARS-COV-2 virüsü, neden olduğu COVID-19 hastalığı ile tüm dünyayı derinden sarstı. Bilim adamları ve tıp dünyası, ekonomiden spora kadar tüm sektörleri etkileyen salgına çözüm bulmak için var güçleriyle çalışırken, insanların mutlaka maske takması gerektiğini belirtiyorlar.

Sosyal ve kapalı ortamlarda maske takmak, virüsün yayılmasını engellemek için alınması gereken ilk tedbirlerden olsa da hangi maskeyi taktığınız, maske takıp takmamanız kadar önem arz ediyor. Bu gerçek, salgın ortaya çıktığından bu yana biliniyor olsa da Duke Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen yeni bir araştırma, maskelerin damlacıkların yayılmasını engelleme konusunda ne kadar farklı etkilere sahip olduğunu ortaya çıkardı.

N95 tipi maskeler, koronavirüse karşı en iyi korumayı sağlayan maskeler oldu

11-018.jpg

Koronavirüsün ağızdan havaya saçılan damlacıklar yoluyla insandan insana bulaştığı bilinen bir gerçek. Bilim adamları, son gerçekleştirdikleri araştırma ile hangi tip maskenin bu damlacıkları daha iyi durdurduğunu ortaya koydu. Buna göre bazı maskeler, koronavirüsün yayılmasını kesin olarak engellerken bazı maskeler ise yayılımı hızlandırabiliyor.

14 farklı tip maskenin incelendiği araştırmada N95 tipi maskeler, en koruyucu maskeler olarak öne çıktı. 3 katmanlı ameliyat maskeleri ve ev tipi pamuklu maskeler de damlacıkları engelleme konusunda iyi bir performans gösterdi.

Bandana ve boyunluk tipi maskeler koronavirüse karşı koruma sağlamıyor

22.jpeg

Yukarıda görmüş olduğunuz (11 ve 12) bandana ve boyunluk tipi maskelerin ise virüsün yayılmasını engelleme konusunda hiçbir olumlu etkiye sahip olmadığı anlaşıldı. Ayrıca örgü maskeler de herhangi bir koruma sağlamıyor. Ayrıca yine aynı araştırmaya göre spor yaparken boyunluk tipi aksesuar takan insanlar, hiç maske takmayan insanlardan daha fazla damlacık yayıyor.

Bilim adamları, boyunluk takanların maske takmayanlardan daha fazla damlacık saçıyor olmasını, “Boyunluklar, solunum yolundan çıkan büyük boyutlu damlacıkları daha küçük hale getiriyor ve boyunluğu daha kolay aşarak etrafa saçılmasına neden oluyor.” şeklinde açıkladı.

33-002.jpg

Araştırmayı gerçekleştiren bilim adamlarından Martin Fischer, “Özellikle kumaş maskelerin damlacıkları nasıl yaydığını görmek bizi fazlasıyla şaşırttı. Biz insanların maske takması gerektiğini vurguluyoruz fakat lütfen işe yarayan maskeler takın. Evde yapılan pamuklu maskeler damlacıkları çok iyi durduruyor” diyerek maske seçiminin de en az maske takmak kadar önemli olduğunu belirtti.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT