1. YAZARLAR

  2. Bülent Korucu

  3. KONDA: Yeni anayasa bıçak sırtında
Bülent Korucu

Bülent Korucu

Yazarın Tüm Yazıları >

KONDA: Yeni anayasa bıçak sırtında

10 Haziran 2011 Cuma 10:30A+A-

Son seçimlerde anketlerindeki isabet oranı en yüksek araştırma şirketi olarak görülen KONDA'nın internette açıkladığı oy ve temsil oranları sürpriz oldu.

Anketler tahmin de değildir, kehanette. Başlığı biraz dikkatinizi çekmek üzere öyle seçtim. Anket yayınlamak seçim yasakları kapsamında bulunduğundan sonuçları vermeden bir kısım analizler yapmaya çalışacağım. Sürprizleri şöyle sıralayabiliriz. Mart ile haziran ayları arasında AK Parti yaklaşık 6 puanlık bir kayıp yaşamış görünüyor. Buna karşılık CHP 4, MHP 2 ve BDP'nin 2 puanlık bir artış yakaladığı iddia ediliyor. AK Parti'nin tek başına iktidar konusunda rahat olduğu ama anayasa değişikliklerinin bıçak sırtında kaldığı ileri sürülüyor. İpin koptuğu nokta burası; AK Parti kendi içindeki kayıpları da telafi edecek şekilde 340 sandalyeye ulaşamaz ise yeni ve sivil anayasa hayali bilinmeyen bir bahara ertelenecek demektir.

Anayasa yapım sürecinde asgari müştereklerin aranması gerektiğini düşünüyorum. Yüzde 100 mutabakat gibi bir ütopyanın işleyişi kilitleyeceğini tahmin etmek zor değil. Asgari müştereklere varma konusunda güçlü bir irade lokomotif görevi üstlenmeli. 330'un altında kalmış bir AK Parti, masaya oturduğunda, yeni anayasayı ona yaptırmamak üzere ant içmiş blokla karşılaşacak. CHP adına masaya oturacak isim Prof. Dr. Süheyl Batum olacak. Dosyasında hangi tekliflerin bulunacağını üç aşağı beş yukarı tahmin edebiliyorum. Barajı kılpayı geçmiş MHP'nin kendine biçtiği misyonun AK Parti'ye anayasa yaptırmamak olduğu ortada. MHP, iç sorunlarını bastırmak adına da anayasa cephesindeki göğüs göğse çarpışmalarda epey faydalanacak. BDP'nin anayasa yapım sürecine samimi katkı vereceğine dair ciddi şüphelerim var. Dayanakları sağlam şüpheler hem de. 12 Eylül Referandumu'yla kabul edilen mini değişikliklerde takındığı tavır bunu gösteriyor. Meclis'te katkı yapmak şöyle dursun, parti kapatmalarla ilgili maddenin oylamasına girmeyerek paketten düşmesine vesile oldular. Parti kapatma konusunda en mağdur siyasi akım edebiyatıyla çelişen durumu izah edemediler. Halk oylamasında silah zoruyla dayattıkları boykot, aslında mahcup bir hayırdı. Hayır diyemediklerinden boykota gittiler. Batman Milletvekili Bengi Yıldız, "Boykot yapmazsak medya halkımızın kafasını karıştıracak" anlamında sözlerle, Kürtlerin serbest iradelerinin evet yönünde tecelli edeceğini ağzından kaçırmıştı. Kilit parti durumuna gelmiş BDP'nin kendini nasıl konumlandıracağını kestirebiliyorum.

Uzun sözün kısası KONDA'nın anketi doğru çıkarsa Kenan Evren ve arkadaşlarının anayasasına mahkûm yaşamaya devam edeceğiz. Bürokratik oligarşinin gasp ettiği egemenliğe uzaktan bakıp iç geçirmeyi sürdüreceğiz. Muhtevasındaki muğlâk cümlelerle vesayet kurumlarına sınırsız hareket alanı açan metni yırtıp çöpe atamayacağız. Kanlarımız üzerinde kayıkçı kavgası yapan derin çeteler rahatlayacak. Demokrasi mücadelesinde elde edilen kazanımları kurumsallaştıramadığımız için yüreğimiz ağzımızda dolaşacağız. 93 yılında 'adı konulmamış darbe'yle Turgut Özal'ın getirdiği her şeyin elimizden uçtuğu gibi uçmasın diye dua edeceğiz. AK Parti "ne yapayım bana anayasa yaptırtmadılar" dediğinde çaresiz onaylayacağız. Bu seçim KONDA'nın öngördüğü şekilde sonuçlanırsa Türkiye hariç herkes kazanacak. AK Parti tek başına hükümet olmaya devam edecek, CHP oylarını artıracak, MHP barajı geçecek, baraj altındaki partiler önümüzdeki seçimlere bakacak. Olan, ilk defa bu kadar yaklaştığımız sivil anayasa adına umut besleyenlere olacak.

ZAMAN

YAZIYA YORUM KAT