1. HABERLER

  2. HABER

  3. KONDA, Türkiye'deki Kürt Nüfusu Araştırdı!
KONDA, Türkiyedeki Kürt Nüfusu Araştırdı!

KONDA, Türkiye'deki Kürt Nüfusu Araştırdı!

Türkiye nüfusunun 13 milyon 400 bine tekabül eden yüzde 17,7'sinin Kürt olduğu açıklandı.

18 Nisan 2013 Perşembe 17:05A+A-

Çözüm süreciyle birlikte Türkiye'deki Kürt nüfusunun sayısı merak konusu oldu. Araştırma şirketi Konda bu konuya açıklık getirdi.

KONDA'nın araştırmasına göre Türkiye nüfusunun yüzde 17,7’sini bulan Kürt nüfusu toplam 13 milyon 400 bin olarak hesaplandı.

Akil insanlar heyetinde yer alan yazar Tarhan Erdem'in sahibi olduğu KONDA'nın güncellediği araştırma sonuçları Radikal'in manşetinde yer aldı.

2006 ve 2010 yılı sonuçlarını veren Erdem, son nüfus sayımı ile birlikte güncellenen verilere dayanarak nüfusun etnik gruplara göre dağılımın sonuçlarını köşesinde açıkladı.

Hesaplamalarda KONDA araştırmaları bulguları, TÜİK tarafından yayımlanan, nüfus sayımları ve 2007’den bu yana sayım yerine geçen adrese dayalı nüfus kayıt sistemi sonuçları kullanıldığını belirten Erdem, Deneklere 2006’dan beri etnik kökenini öğrenmek için araştırmalarında “Hepimiz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız ama değişik etnik kökenlerden olabiliriz; siz kendinizi, kimliğinizi ne olarak biliyorsunuz veya hissediyorsunuz” sorusunu yönelttiklerini söyledi.



TARHAN ERDEM’in Radikal'deki yazısı:

Türkiyeli Kürtler Ne Kadar?

2013 başında, Türkiye nüfusunun yüzde 17,7'si olan Kürt nüfusu 13 milyon 400 bin hesaplanmıştır.

Âkil insanların İzmir’deki görüşmeleri sırasında, Kürt nüfusunun ne kadar olduğunu da söyledim. Sayılar nüfus ve oran olarak karıştırılarak yazıldı. 

Ben İzmir’de, 2006 KONDA ‘Biz Kimiz Araştırması’ndan aklımda kalanları söylemiştim. 

2006’dan sonra ülkemizin nüfus sayımı değişti ve gelişerek her yıl sonu itibariyle açıklanmaya başlandı. 

2006’da sonra da KONDA 2010 yılında bir genel araştırma daha gerçekleştirmiştir. Ayrıca üç yıldan beri her ay etnik kimlik sorusunu da kapsayan araştırmalar yapılmaktadır. 

Bir gazete yazısında, araştırma sonuçlarına göre etnik grupların sayılarını karşılaştırmalı ve açıklamalı olarak vermek uygun sayılmasa da çözüm sürecinde bulunduğumuz bu dönemde, KONDA’nın araştırma bulgularını yayımlamak, birçok çevreye yararlı olacaktır. 

Deneklere 2006’dan beri etnik kökenini öğrenmek için araştırmalarımızda, “Hepimiz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız ama değişik etnik kökenlerden olabiliriz; siz kendinizi, kimliğinizi ne olarak biliyorsunuz veya hissediyorsunuz” sorusunu yöneltiyoruz. 

Araştırmanın amacı gereği, seçmen yaşındakilere yöneltilen, bu ve diğer yardımcı soruların cevaplarının verilerini, (0-17) yaş grubuna genişleterek bazı varsayımlarla bütün nufusun etnik grup dağılımını hesaplamaktayız. Bu hesaplarda, KONDA araştırmaları bulgularını, TÜİK tarafından yayımlanan, nüfus sayımları ve 2007’den bu yana sayım yerine geçen adrese dayalı nüfus kayıt sistemi sonuçlarını kullanmaktayız. 

2006 araştırmasının sonuç raporunun Milliyet gazetesinde yayımlanan değerler, aşağıdaki tabloda özetlenmektedir (22.3.2007):

2006-nufus-kurtler.jpeg

2010 araştırmasının özet sonucu, aşağıdadır: (Kürt Meselesinde Algı ve Beklentiler, İletişim Yayınları, 2011, sf. 87)

2010-nufus-kurtler.jpeg

Bu hesaplamalarda kullanılan nüfus sayıları, 2007’den bu yana yapılan ADNKS çalışmalarıyla düzelmeye devam etmektedir. 

2012 sonu ADNKS Türkiye nüfusu 75 milyon 630 bin olarak açıklanmıştır. 

KONDA’ya göre 2013 yılı başlarında nüfusun etnik gruplara dağılımı aşağıdaki tabloda gösterilmektedir. 

nufus-etnik-gruplar-2013.jpeg

Görüldüğü gibi, Türkiye nüfusunun yüzde 17,7’sini bulan Kürt nüfusu toplam 13 milyon 400 bin olarak hesaplanmıştır. 18 yaş üstündeki Kürt nüfusu ise 7 milyon 770 bindir; bu da toplam nüfusun yüzde 10,3’üdür.

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum