1. YAZARLAR

  2. Hasan Cemal

  3. Komutanlara Yüce Divan yolu ama...
Hasan Cemal

Hasan Cemal

Yazarın Tüm Yazıları >

Komutanlara Yüce Divan yolu ama...

31 Mart 2010 Çarşamba 07:06A+A-

Ak Parti’nin anayasa değişikliği paketine bir son dakika eki: Genelkurmay başkanıyla kuvvet komutanları, gerektiğinde, Yüce Divan’da yargılanabilecekler!
Olabilir.
Bu haber gazete manşetlerinde dolaşırken, iç sayfalara sıkışmış bir haber dikkatimi çekti.
Fransa’dandı bu haber, başlığı şöyleydi:
“Sarkozy, hükümeti eleştiren bir binbaşıyı görevden aldı.”(Zaman, 29/03/10)
Binbaşı, Fransız jandarmasında görev yapıyormuş. Hükümetin jandarmayı İçişleri Bakanlığı’na bağlayan yasal düzenlemelerini bir dergide çıkan makalesiyle eleştirmiş.
Bunun üzerine oluşturulan bir komisyon, binbaşı hakkında soruşturma yaparak karara varmış:
Jandarma binbaşı siyasal bir meseleye karışmış, taraf olmuş, böylece disiplin suçu işlemiştir.
Binbaşı ifade özgürlüğüne sığınarak kendini savunurken, soruşturma heyeti de, cumhuriyet rejiminde askeri yetkililerin siyasal konularda açıklama yapmalarının yasalara aykırı olduğunu anımsatmış.
Bunun üzerine jandarma binbaşı, altında Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin de imzasının bulunduğu bir talimatla görevden alınmış...
Fransa’dan gelen bu haberin altını neden çizdiğim malum. Bu pencereden Türkiye’nin hallerine bakınca çok uzun yıllardır perişanları oynamaktayız.
Fransa’da binbaşıya uygulanan bu ilke Türkiye’de de geçerli kılınsa, herhalde bizim memlekete örneğin genelkurmay başkanı dayanmazdı, komutan dayanmazdı.
Oysa, aslında bizim ülkemizde de asker kişilerin siyasete karışmaları, siyasal açıklamalar yapmaları yasaktır.
Ama hep kâğıt üstünde kalır bu.
Son örneğini hatırlayın.
Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, terör örgütüne üyelik iddiasıyla hakkında 10 yıla kadar ağır hapis cezası istenen Üçüncü Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk’i sürekli savunuyor kamuoyu önünde.
Oysa Komutan’la ilgili dava açılmış durumda. İlk duruşma mayıs ayı başında yapılacak.
Normalde olan, olması gereken nedir? Ordu Komutanı’nın fazla uzatmadan açığa alınması değil mi?.. TSK Personel Kanunu 65. maddesi böyle diyor çünkü... Kararı verecek olan da siyasal otorite, Milli Savunma Bakanlığı’dır.
Ama gel gör ki, Erdoğan hükümetiyle Savunma Bakanlığı’ndan bir ayı geçti hâlâ tık yok.
Buna karşılık, Genelkurmay Başkanı Başbuğ kaç kez gazete manşetlerinde komutanını savundu, onun suçsuzluğuna inandıklarını, ona kefil olduklarını söyledi.
İyi güzel de, hukuk n’olacak?..
Bu ülkede eğer hukuk devleti diye bir şey varsa, yargının, Genelkurmay Başkanı da olsa, kimselere iddianame beğendirmek gibi bir mecburiyeti yoktur, olamaz da.
Öyle değil mi?
İddianame iyi olur, kötü olur, ancak son sözü mahkemeler söyler.
Eğer Türkiye bir hukuk devletiyse, yargısı bağımsızsa, herkes hukukla bağlıysa, bu durumda yapılması gereken üç şey vardır:
Birincisi, Ordu Komutanı’nın açığa alınması...
İkincisi, Genelkurmay Başkanı’nın artık susması...
Üçüncüsü, yargıya baskı yaparak hem Anayasa’nın hem Türk Ceza Yasası’nın ilgili maddelerini çiğnediği için de Genelkurmay Başkanı hakkında soruşturma açılması..
Bu konuda üçüncü yazımı yazıyorum. Bir ayı geçti, henüz bir ses seda çıkmadı.
Yoksa anayasa değişikliği paketi mi bekleniyor?..
Genelkurmay başkanlarına, kuvvet komutanlarına, asker kişilere sivil yargı yolunun açılması demokrasilerde olması gereken şeyler...
Ama ya onlar da kâğıt üstünde kalırsa?..
Ağır hapis cezası ve terör örgütü isnadıyla yargılanacak komutanı açığa alamayan bir siyasal otorite, yarın genelkurmay başkanlarına, kuvvet komutanlarına Yüce Divan yolu açabilir mi?..
Sayın Tayyip Erdoğan,
Sayın Vecdi Gönül,
Bakın Fransa’da siyasete karışan bir binbaşı anında açığa alınabiliyor.
Demokrasi işte böyle bir şey!

MİLLİYET

YAZIYA YORUM KAT