1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Komadaki Rus muhalifin yurtdışında tedavi görmesine izin verilmiyor
Komadaki Rus muhalifin yurtdışında tedavi görmesine izin verilmiyor

Komadaki Rus muhalifin yurtdışında tedavi görmesine izin verilmiyor

Uçakta çayına katılan bir maddeyle zehirlendiği belirtilen Putin muhalifi Aleksey Navalnıy’ın Sibirya’daki teknik donanımı yetersiz bir hastanede tutulması tartışmalara yol açtı.

22 Ağustos 2020 Cumartesi 00:03A+A-

Zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırılan Rusya Devlet Başkanı Putin’in önde gelen muhalifi Aleksey Navalnıy’ın tedavi için yurtdışına çıkarılmasına doktorlar “taşınamayacak kadar hasta” olduğu gerekçesiyle izin vermedi. Navalnıy’ın eşi nakil için Putin’e başvururken destekçileri ise Sibirya’daki hastanede kalmasının Navalnıy için “ölümcül olacağı” görüşünde. AB, Navalnıy’ın Rusya dışında tedavi edilmesi çağrısı yaptı.   

Seçim kampanyası için gittiği Sibirya’dan dönerken önceki gün uçakta fenalaşarak acilen hastaneye kaldırılan Rus muhalif lider Aleksey Navalnıy’ın durumu ciddiyetini korurken tedavisinin yurtdışında yapılmasına izin verilmiyor. Navalnıy’ı, Almanya’ya götürmek için gönderilen bir hava ambulansının dün Rusya’nın Omsk kentine iniş yaptığı belirtildi.

Ancak basın sözcüsü Kira Yarmiş, Navalnıy’ın ülke dışına çıkarılmasına izin verilmediğini söyledi. “Taşıma yasağı, Navalnıy’ın canına kasttır” diyen Yarmiş, uçağın gelmesinden bir saat önce doktorların muhalif liderin “daha iyi olmakla beraber taşınamayacak kadar hasta” olduğunu söyleyerek gitmesine izin vermedikleri belirtildi. Rus doktorlar ayrıca hastanede yapılan toksikoloji testlerinde ise zehirlenme izine rastlanmadığını ileri sürdü. The Guardian’in haberinde, Navalnıy’ın durumunun ‘kritik’ olduğu aktarılırken, hastanenin başhekiminin kendisini ofisine kilitlediğini ve soruları yanıtlamadığı belirtildi. Yarmiş, doktorların toksikoloji testlerinin sonuçlarını göstermeyi reddettiğini dile getirdi. Ailesi ise, doktorların Navalnıy’ın taşınmasına izin verdiğini ancak uçak gelmeden kısa süre önce hastanenin karar değiştirdiğini ifade etti. Navalnıy’ın eşi Yulia, “Durum iyi değil ve hastaneye güvenemiyoruz. Güvendiğimiz doktorlarla bağımsız bir hastanede tedavi edebilmemiz için onu bırakmalarını talep ediyoruz” dedi. Kremlin sözcüsü ise Navalnıy’ın naklinin doktorların kararına bağlı olduğunu söyledi.

Reuters’e göre Sibirya Bölgesi Sağlık Bakanlığı yetkilileri polis laboratuvarında yapılan incelemede Navalnıy’ın saç ve ellerinde endüstriyel nitelikte kimyasal bir madde bulduklarını bildirdi. Sözcüsü önceki gün Navalnıy’ın içtiği bir çaydan zehirlendiğinden şüphelendiklerini söylemişti. Navalnıy’ın durumu AB tarafından dikkatle takip ediliyor. AB Komisyonu Sözcüsü Nabila Massrali, Navalnıy’ın Rusya dışında tedavi edilmesi için Rus makamlarının verdiği sözü tutacağına inandıklarını söyledi. Massrali, günlük basın toplantısında, Navalnıy’ın durumu hakkında endişeli olduklarını, acilen bağımsız ve şeffaf bir soruşturma açılmasını istediklerini belirtti. Alman sağlık yetkililerinin Navalnıy’ı Almanya’da tedavi etme taleplerini memnuniyetle karşıladıklarını aktaran Massrali, AB’nin Moskova’daki delegasyonunun temsilcilerinin de Navalnıy’ın ofisiyle yakın temas içinde olduğu bilgisini verdi. (Karar)

 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT