1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Kırım'da Rusya'ya büyük darbe: 9 savaş uçağı paramparça edildi!
Kırım'da Rusya'ya büyük darbe: 9 savaş uçağı paramparça edildi!

Kırım'da Rusya'ya büyük darbe: 9 savaş uçağı paramparça edildi!

Kırım'daki hava üssünde meydana gelen bir dizi patlama Moskova'yı sersemletti, sabaha karşı 05.52'de yayınlanan fotoğraflar bir yıkımı gözler önüne seriyor.

11 Ağustos 2022 Perşembe 11:54A+A-

2014 yılında Vladimir Putin tarafından işgal edilen Kırım Yarımadası 9 Ağustos Salı günü arka arkaya patlamalarla sarsıldı. Patlamaların meydana geldiği yer, Rus savaş uçaklarına ev sahipliği yapan Saki Hava Üssü'ydü.

Novofederika köyü yakınlarındaki askeri üs, Kırım'ın batısında ve Rus turistlerin tercih ettiği popüler tatil beldelerine oldukça yakın bir konumda.

Sosyal medyada yayınlanan görüntülerde, sesleri onlarca kilometre uzaklıktan duyulan patlamalarda alevlerin gökyüzüne yükseldiği ve siyah bir dumanın her yeri kapladığı görüldü. İngiliz medyası, şiddetli patlamaların gökyüzünde 'mantar bulutları'nın oluşmasına yol açtığını yazdı.

Öğleden sonra yerel saatle 15.20 sularında gerçekleşen patlamalar en az bir can kaybına, 14 kişinin yaralanmasına neden oldu.

KİEV KAFA KARIŞTIRDI

Rusya, Saki üssündeki cephaneliğin havaya uçtuğunu duyurdu ve Ukrayna'nın herhangi bir saldırı düzenlemediğini kaydetti.

Putin'in Kırım'daki kukla yöneticisi Sergei Aksyonov, patlamaların ardından yarımadada olağanüstü hal ilan etti, 252 kişinin barınaklara yerleştirildiğini söyledi.

Salı günü akşam saatlerinde kameraların karşısına çıkan Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy ise, "Savaş Kırım'ın Rus işgalcilerden kurtarılmasıyla bitmeli" dedi ancak patlamalara değinmedi.

Zelenskiy'in üst düzey danışmanı Mykhailo Podolyak da, Ukrayna'nın patlamalarla ilgisi olmadığını aktardı. Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov da, "Sanırım üsteki Rus askerleri çok basit bir kurala uymadılar. O kural da, 'Tehlikeli yerlerde sigara içmeyin'. Bu kadar basit" dedi.

Ancak saatler sonra Kiev'den patlamalar için "Rusya'nın silahsızlandırılması daha yeni başlıyor" açıklaması geldi.

'KARŞI SALDIRI BAŞLADI'

Savaş Araştırmaları Enstitüsü'ne (ISW) göre, Kırım'ı sarsan patlamalar Ukrayna'nın Rus işgalcilere karşı saldırısının başladığını gösteriyor. Ukraynalı yetkililerin söz konusu sinyali verdiğini belirten ISW, Ağustos ve Eylül aylarında savaşın bir sonraki aşamasının sonucunu belirleyecek yoğun çatışmaların beklendiğini kaydediyor.

Tamamen Kremlin'in kontrolü altındaki Rus medyasında Kırım'da neler yaşandığına ilişkin farklı haberler göze çarpıyor. Ki, benzerine çok nadir rastlanabilecek bir olay. Moskova'yı sersemleten saldırılara ilişkin Ukrayna tarafı da kafa karışıklığını artıran açıklamalar yapıyor.

WASHINGTON POST: ÖZEL KUVVETLER OPERASYONU

Amerikan Washington Post gazetesi ise, Kiev yönetiminden bir kaynağa dayandırdığı haberinde Saki hava üssüne Ukrayna özel kuvvetlerinin bir operasyon gerçekleştirdiğini dünyaya duyurdu.

Ukrayna tarafından dile getirilen bir başka senaryo, Kırım'daki Ukraynalıların Saki üssüne bir sabotaj düzenlediği.

UYDU GÖRÜNTÜLERİ RUSYA'YI AÇIĞA DÜŞÜRDÜ

Ukrayna ordusu, işgalin başladığı 24 Şubat tarihinden bu yana ilk kez cephe hattından 200 kilometre uzaklıkta bir Rus hedefini vurmuş oldu. Dokuz savaş uçağının yok edildiğini belirten Ukraynalıları destekleyen görüntü ise, bugün sabaha karşı 05.52'de yayınlandı.

Uydu şirketi Planet Lab'ın dünya ile paylaştığı fotoğraflarda, 9 Ağustos Salı günü çekilen kareler patlamalardan önceki Saki hava üssünü gösteriyor. 10 Ağustos tarihinde uydudan alınan fotoğraflar ise, üsse konuşlanmış çok sayıda savaş uçağının enkaza dönüştüğünü kanıtlıyor.

BBC Rusça, Saki Hava Üssü'nde yok edilen savaş uçaklarının Rus Hava Kuvvetleri'nin tek seferde gerçekleşen en büyük kayıplarından biri olduğunu kaydediyor.

Yangın kurallarına uyulmadığını gerekçe göstererek patlamaların yaşandığını savunan Rusya Savunma Bakanlığı, infilak eden cephaneliğin herhangi bir askeri ekipmana zarar vermediğini ilan etmişti. Ancak uydu fotoğrafları, Rus tarafını net bir şekilde açığa düşürüyor.

Moskova, ilkbaharda Ukrayna ordusunun füzeyle vurup Karadeniz'de batırdığı Moskva savaş gemisi için de benzer bir taktik izlemiş ancak daha sonra geminin Karadeniz'e gömüldüğünü kabul etmek zorunda kalmıştı.

Askeri uzmanlar, Rusya'nın Karadeniz Filosu'na ait Su-30 ve Su-24 savaş uçaklarının yarıdan fazlasını kaybettiğini belirtiyor. Vurulan uçakların, hangarlarda değil de toprak siperlerle çevrili açık alanlarda tutulduğu görülüyor.

En az sekiz savaş uçağının yok edildiğini ve ağır hasar aldığını ortaya koyan karelerde çok sayıda dev krater de dikkat çekici.

Ukrayna ordusu, savaşın ilk günlerinde Rusların işgal ettiği Herson şehrine haftalardır karşı saldırılar düzenliyor. Herson Kırım Yarımadası'nın hemen kuzeyinde ve aradaki Dinyeper Nehri'nde bulunan köprüler Ukrayna'nın ateşlediği uzun menzilil füzelerle birçok kez vuruldu.

Kırım'a gerçekleşen bir saldırı ise, savaşın tırmanması anlamına geliyor. Putin'in en yakınındaki isimlerden, Rusya'nın eski devlet başkanı Dmitry Medvedev, geçen ay Ukrayna'nın Kırım'ı hedef almasının Kiev için 'kıyamet' anlamına geleceği tehdidini savurmuştu.

BELARUS'TAKİ ASKERİ ÜSTTE DE PATLAMALAR

Vladimir Putin'in Avrupa'daki en sıkı müttefiki Aleksandr Lukaşenko'nun yönettiği Belarus'taki bir askeri üstte de arka arkaya patlamalar gerçekleşti. Gomel yakınlarındaki Zubrovka Hava Üssü'ndeki patlamalarla Putin'in sarsan patlamalar arasında neredeyse 24 saat var.

Belarus Savunma Bakanlığı, Pribytki adıyla da bilinen Zubrovka'daki patlamaların tes edilen bir motordan kaynaklandığını belirtti, can kaybı olmadığını duyurdu.

Yerel medya ise, gece yarısı 00.30'da Zubrovka Hava Üssü'nden en az sekiz patlama sesi duyulduğunu ancak Savunma Bakanlığı'nın açıklamasındaki saatin Çarşamba günü 23.00 olduğunu kaydediyor. Yerel medya ayrıca, Ukrayna'nın ilk kez Belarus'taki bir hedefe saldırı düzenlemiş olabileceğini de ekliyor.

Lukaşenko'nun hışmına uğrayıp Belarus'tan kaçmak zorunda kalan muhalefet lideri Sviatlana Tsikhanouskaya'nın danışmanı Franak Viacorka da, bir Twitter mesajıyla patlamaları aktardı.

Viacorka, "Gomel bölgesindeki Zyabrovka üssünde art arda 8 patlama meydana geldi. Rus savaş uçakları genellikle burada konuşlandırılıyor. Şu ana kadar, bu patlamaların Rus ve Belarus orduları tarafından Belarus topraklarında gerçekleştirilen herhangi bir askeri tatbikatla bağlantılı olup olmadığına dair bir teyit yok. Zubrovka üssü, Ukrayna'ya karşı savaşta Rus havacılığı tarafından kullanılıyor" dedi.

Kaynak: BBC

HABERE YORUM KAT