1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Kendi halkına karşı “barış gücü” olarak Rusya’ya sığınmak!
Kendi halkına karşı “barış gücü” olarak Rusya’ya sığınmak!

Kendi halkına karşı “barış gücü” olarak Rusya’ya sığınmak!

Kazakistan’dan yaşananlar Türki Cumhuriyetlerin durumunu gözler önüne seriyor!

07 Ocak 2022 Cuma 12:00A+A-

HAKSÖZ HABER

Kazakistan’da yaşanan protesto ve halk gösterilerinin mahiyetini kimse gerçek anlamda bilemedi. Ancak herkesin anladığı tek şey Rusya tasallutunun Orta Asya’da devam ettiği gerçeği oldu.

Akaryakıt zamlarını protesto için sokaklara inen halka karşı yapılan müdahale oldukça sert. Göstericiler Rusya’nın başını çektiği Kolektif Güvenlik Anlaşması Birlikleri eliyle katliamların gerçekleştirildiğini öne sürüyor. İddialara göre Rusya’nın Kazakistan Devlet Başkanlığı tarafından ülkeye davet edilmesiyle Rusya karşıtı muhalifler katlediliyor.

Bu gece Almati meydanında yoğun çatışmalar yaşandı. Kazak halkı ise Rusya’nın müdahalesini kabul etmedi ve halk gösterilerine destek arttı. Rusya’nın ülkenin iç süreçlerine hem de askeri önlemlerle müdahale etmesi Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in otoritesini sağlamlaştırmaya yönelik bir adım olarak değerlendirildi. Rusya Federasyonu Federasyon Konseyi Başkan Yardımcısı Konstantin Kosachev ise göstericilerin arasında "Orta Doğu'dan gelen" profesyonel militanların olduğunu ifade etti! 

Putin’in amacının ise bu süreç sonunda Kazakistan’ı kesin olarak siyasi kontrolü altına almak. Kısaca Kazak halkının kendi Cumhurbaşkanını seçme hakkı dahi elinden alınarak Rusya’nın emperyalist tahakkümü altına sokulmak isteniyor!

fibqkuoxwaumkgj.png

Göstericiler protestoya katılanların arasında yağmacıların olabileceğini ancak bunların Kazak halkının talepleri ile alakasının olmadığını vurguladı. Dünya ise Kazakistan’da yaşanan süreci doğal gaz ve akaryakıt fiyatlarına yapılacak olası zamlar üzerinden takip ediyor. Kazakistan’da üretimin durması veya engellenmesi tüm dünyada fiyatlara zam gelmesi ihtimalini artırıyor!

Tokayev’in barış gücü sıfatıyla Rusya’yı yardıma çağırması Türki Cumhuriyetlerin ne kadar “bağımsız” oldukları sorusunu tekrar gündeme getirdi.

fibfmluxwaed8xw.jpg

Kendi halkına karşı Rusya’nın silahlı birliklerine güvenen bir ülkenin bağımsız olduğu falan söylenemez! Sosyal medyada “Türk Devletleri Teşkilatı'nın kurucu aklı Kazakistan” diye göklere çıkartılan bir ülke Rusya’ya sığınıyor. Bundan daha acınası bir görüntü var mıdır acaba?

 

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

3 Yorum