1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Kemalizmden Apoizme KESK’in Aydınlanmacı Karanlığı
Kemalizmden Apoizme KESK’in Aydınlanmacı Karanlığı

Kemalizmden Apoizme KESK’in Aydınlanmacı Karanlığı

Türkiye, ne zaman üzerinde kurulduğu toprağın fıtratına, toplumun değerlerine yaslanan bir çizgiye yaslanmaya çalışmışsa en fazla tepkiyi sol sosyalist seküler örgütlenmeler göstermiştir.

30 Kasım 2016 Çarşamba 15:05A+A-

Serdar Bülent Yılmaz’ın yorumu:

15 Temmuz gibi reel politik gündemlerin ötesinde değerlendirilecek, herkesin kendi namına bir hisse çıkarması gereken bir büyük badire yaşadık. Bu hadiseyi içeride ve dışarıda özellikle yanlış tercüme eden, çarpıtan çevreler görüyoruz. Bunların başında sol Kemalist ve sol Kürtçü çevreler geliyor.

Türkiye, ne zaman üzerinde kurulduğu toprağın fıtratına, toplumun değerlerine yaslanan bir çizgiye yaslanmaya çalışmışsa en fazla tepkiyi sol sosyalist seküler örgütlenmeler göstermiştir. Çünkü bu kesimler, Anadolu’nun özüne uygun bir sistemi hatta bir niyeti kendileri için bir tehdit olarak görmektedir.

Türkiye’de sol muhalefet 19. yüzyıl aydınlanmacılığını aşamamış arkaik bir Kemalizmle, 1940’ların Kemalizmini Kürtçülükle birleştirerek oluşturulan Apoizm arasında aşırı laik bir sarkaçta salınıp durmaktadır.

İdeolojik kök olarak Kemalist soldan filizlenen ve zamanla bünyesine aldığı (veya girdiği) sosyalist Kürtçülükle mezcolan KESK, bu toprakların değerlerini kendisi için bir tehdit olarak gören bu ultra seküler yapılanmaların başında gelmektedir. 28 Şubat döneminde KESK, TİSK ve DİSK gibi yapılanmalar adeta Türkiye’deki ideolojik yabancılaşmanın çatı örgütleriydi. 28 Şubat’ın beşli çetesinin ağırlığını kaybettiği bir ortamda tümü ve daha fazlası adına bu misyonu bugün itibariyle KESK üstlenmiş görünüyor.

Yazının Devamı >>>

HABERE YORUM KAT