HAKSÖZ HABER
Azerbaycan Başbakanı Ali Asadov’un imzasıyla yürürlüğe giren yeni okul forması yönetmeliği, ülkede bir başörtüsü yasağının devreye sokulduğu tartışmalarını başlattı.
Yeni düzenlemede "eğitimin laiklik ilkesine uygunluğu" ve "forma bütünlüğünün korunması" gibi muğlak ifadelere yer alıyor. Resmi makamların doğrudan bir "başörtü yasağı" ibaresi kullanmamış olması niyetin gizlenmesi ve tepkilerden kaçınma çabası olarak değerlendiriliyor.
Azerbaycan’daki muhafazakâr medya, düzenlemede kullanılan bu muğlak ifadelerin, uygulamada başörtülü öğrencilerin eğitim hakkını kısıtlayabilecek bir zemine dönüşebileceği hususunda uyarılarda bulundular.
Kamuoyunda ise söz konusu uygulamanın, Müslüman toplumların geçmişte tecrübe ettiği tepeden inmeci laiklik anlayışlarını hatırlatan bir gelişme olduğu ve eğitim hakkının “laiklik” gerekçesiyle sınırlandırılmasının kabul edilemez olduğu belirtiliyor.
Geçmişten günümüze devam eden başörtüsü düşmanlığı, laiklik kisvesi altında başörtülü gençlerin eğitimini hedef almaya devam ediyor.
Azerbaycan yönetiminin ucunu açık bıraktığı bu düzenleme ile ilgili net bir açıklama yapması ve muğlak bırakılan söylemlerle ilgili insanları aydınlatması bekleniyor.





