1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Katil İsrail, İşbirlikçi BM!
Katil İsrail, İşbirlikçi BM!

Katil İsrail, İşbirlikçi BM!

Katliamları sürekli kınaması fakat hiçbir etki oluşturmamasıyla bilinen Birleşmiş Milletler (BM), çocuk haklarını ihlal edenler listesine ilk kez İsrail’i ve bununla beraber Hamas'ı ve Filistin İslami Cihad'ın silahlı kanadını da ekledi.

12 Haziran 2024 Çarşamba 18:45A+A-

Perşembe günü açıklanacak olan yıllık rapor, hak ihlallerini ifşa ederek BM'nin çocukları korumak için belirlediği önlemleri almalarını sağlamayı amaçlıyor. Ancak rapor akıl almaz bir ikiyüzlülük içeriyor. Kurulduğu günden bugüne binlerce çocuğu öldüren, sakat bırakan, tutuklayan, işkenceler yapan, insanlık dışı şartlarda yaşamaya iten İsrail, ilk kez çocuk haklarını ihlal edenler listesine alındı.

Silahlı Çatışmalarda Çocuklar raporunda “Daha önce görülmemiş sayıda çocuk öldürüldü ve sakat bırakıldı” denildi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail’in Gazze'de daha önce görülmemiş ölçekte ve yoğunlukta ağır ihlallere yol açtığını belirtmesine rağmen işgali “İsrail ve Filistinli gruplar arasındaki çatışma” olarak değerlendirdi.

Raporda, İsrail işgali yokmuşçasına, adeta bir doğal afetten bahsedercesine “Başta doğuştan gelen yaşam hakkı olmak üzere çocuk hakları tamamen göz ardı edildi, çoğalan ve tırmanan krizlerin yükünü çocuklar çekiyor" denildi.

Raporda, Gazze'ye yönelik saldırılar nedeniyle çocuklara yönelik “ağır ihlal” vakalarında yüzde 155 artış olduğu belirtildi.

Raporda, sözkonusu İsrail ihlalleri olduğunda, "İsrail silahlı kuvvetleri ve güvenlik güçleri tarafından nüfusun yoğun olduğu bölgelerde patlayıcı silahların kullanılmasından kaynaklandı” şeklinde son derece yumuşak ifadeler kullanılırken Hamas’ın çocuklara zarar verdiği yalanı yineleniyor.

BM, 2023 yılında 4.247 Filistinli çocuğa ve 113 İsrailli çocuğa yönelik 8.000'den fazla ağır ihlal tespit ettiğini belirtti ancak İsrailli çocuklara yönelik “ağır ihlal”le ilgili herhangi bir kanıt bulunmuyor.

Yine de doğrulama çalışmalarının devam ettiği ve ölü ve yaralı çocuklarla ilgili binlerce raporun hala kontrol edilmesi gerektiği belirtiliyor.

İsrail'in BM elçisi Gilad Erdan geçen hafta yaptığı açıklamada İsrail ordusunun listeye eklendiğinin kendisine bildirildiğini belirterek “bu utanç verici karar karşısında şoke olduğunu ve tiksinti duyduğunu” söyledi.

Hamas ve İslami Cihad, çocukları öldürdükleri iftirası ile esir almaları nedeniyle listeye alındığı belirtiliyor. İsrail, İngiltere ve ABD gibi bazı ülkeler Hamas ve İslami Cihad’ı terör örgütü olarak tanımlıyor.

İsrail Ulusal Çocuk Konseyi'ne göre, Hamas geçen yıl 7 Ekim'deki saldırısında 38'i çocuk yaklaşık 1.200 kişiyi öldürmüş ve 42'si çocuk 251 kişiyi rehin almıştı.

Oysa Gazze sağlık bakanlığı verilerine göre İsrail İşgali boyunca çok daha fazla olmakla beraber sadece son 250 günde 36 bin 731 kişi öldürüldü. Bunların önemli bir kısmını kadınlar ve çocuklar oluşturdu.

 

Kaynak: BBC, HAKSÖZHABER

HABERE YORUM KAT

1 Yorum