1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Katar, Kimyasal Silah Kullanan Esed Rejimi ve IŞİD'i Kınadı
Katar, Kimyasal Silah Kullanan Esed Rejimi ve IŞİD'i Kınadı

Katar, Kimyasal Silah Kullanan Esed Rejimi ve IŞİD'i Kınadı

Katar Dışişleri Bakanlığı, BM raporuyla kimyasal silah kullandığı tespit edilen Esed rejimi ve IŞİD'i “şiddetle” kınadığını duyurdu.

01 Eylül 2016 Perşembe 16:52A+A-

Katar’ın resmî haber ajansı QNA'nın Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberinde, “Yapılan inceleme sonuçları, Esed rejiminin sivillere karşı kimyasal silah kullandığını inkâr çabalarını boşa çıkarıyor ve bu konuda hiçbir şüpheye yer bırakmıyor.” ifadelerine yer verildi.

Raporun sonuçlarının, Suriye halkını korumak için etkin ve hızlı adımlar atılması yönünde uluslararası toplumun tutumunda bir kırılma noktası oluşturmasının umulduğu belirtilen haberde, kimyasal silah kullanımı başta olmak üzere Suriye'de insanlığa karşı işlenmiş tüm savaş suçlarından sorumluların adalet önüne çıkarılması ve hak ettikleri cezayı almalarının sağlanması talep edildi.

Deliller Yeterli Değilmiş!

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), dün Beşşar Esed rejimi ve IŞİD'in kimyasal silah kullandığını ortaya koyan BM uzmanlar raporunu görüşmüştü. Rejim ve IŞİD'e yaptırım uygulanması konusunda görüş ayrılığı yaşanan BMGK'da, Batılı ülkeler sorumluların hesap vermesini isterken, Rusya delillerin yeterli olmadığını iddia ediyor.

“16 Mart ve 12 Nisan 2015’te Esed, 21 Ağustos 2015’te IŞİD”

BMGK'nın, Suriye'de kimyasal silah kullananların tespit edilmesini isteyen 2235 sayılı kararı üzerine BM Genel Sekreteri tarafından oluşturulan 3 kişilik bağımsız uzmanlar paneli bir yıllık çalışmanın ardından raporlarını geçen hafta BM Genel Sekreteri’ne sunmuştu.

Raporda, 16 Mart 2015'te Talmenes ile 12 Nisan 2015'te Sarmin'de klorin gazıyla yapılan kimyasal saldırıların rejim helikopterlerinden gerçekleştirildiği, 21 Ağustos 2015'te Marea'da hardal gazlı saldırının failinin ise IŞİD olduğu ifade edilmişti.

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW), daha önceki raporlarında Suriye'de zehirli gazların çatışmalarda defalarca ve sistematik olarak kullanıldığını tespit etmiş ancak bu saldırıların sorumluları bugüne kadar belirlenmemişti.

Kaynak: AA

HABERE YORUM KAT