1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Katar, ablukanın kaldırılması karşılığında Suudi-BAE eksenine taviz vermiş olabilir mi?
Katar, ablukanın kaldırılması karşılığında Suudi-BAE eksenine taviz vermiş olabilir mi?

Katar, ablukanın kaldırılması karşılığında Suudi-BAE eksenine taviz vermiş olabilir mi?

Ahmet Varol, Katar’a yönelik ablukanın kırılmasıyla sonuçlanan Ûla zirvesini değerlendirdiği yazısında, bazılarının dillendirdiği “Katar gizli taviz vermiş olabilir” söylemini yorumladı.

14 Ocak 2021 Perşembe 13:52A+A-

“Acaba Katar gizli taviz vermiş olabilir mi?” sorusunun somut bir gerçeklikten ziyade zanna dayandığını belirten Ahmet Varol, “Katar’ı zorlayan ve perde arkasında gizli tavizler vermesini gerektirecek gelişmeler yaşandığını gösteren bir işaretten söz edilemez. Dolayısıyla şimdilik böyle bir ihtimali destekleyen dayanak mevcut değildir. Buna karşılık diğer tarafı ablukayı sonlandırmaya zorlayan sebepler daha güçlüdür.” dedi.

Ahmet Varol’un Yeni Akit’teki köşesinde yayımlanan “Katar gizli taviz vermiş midir?” başlıklı yazısının (14 Ocak 2021) konuyla alakalı kısmı şöyle:

“Katar gizli pazarlıklarda istenenlerden bazılarını vermiş olabilir” yorumları yapıldı.

Ablukacıların talepleri, ana başlıklar halinde şu konularla ilgiliydi:

1. Türkiye ve İran’la ilişkiler

2. Medya organlarına, düşünürlere ve ilim adamlarına Arap dünyasındaki dikta rejimlerini de rahatça eleştirebilen bir özgürlük tanınması

3. Müslüman Kardeşler başta olmak üzere Arap dünyasındaki dikta rejimlerine karşı çıkan siyasi hareketlerin ileri gelenlerine sığınma imkanı verilmesi

4. Filistin halkına insani yardımlar ve direnişin siyasi kanadının liderlerine kapıların açılması

Şimdi Katar’ın gizli taviz vermiş olabileceğini söyleyenler bunlardan bazılarının, örneğin Filistin direnişine veya Müslüman Kardeşler’e desteğin Katar açısından çok da önem arz etmediğini, dolayısıyla Arap dünyasıyla ilişkilerini düzeltmek için bu konularda tavizler vermesinin ihtimal dışı olmadığını söylüyorlar. Aynı şey ulusal çıkarların hatırına medyanın kısmen susturulması, hizaya sokulması açısından da söz konusu olabilir.

Öncelikle şunu belirtelim ki Katar, Filistin’deki fiili direnişe zaten maddi bir destekte bulunmuyor. Onun yaptığı insani yardımdır ve Filistin halkı da kendi açısından ondan daha fazlasını beklemiyor. Direnişin siyasi kanadının ileri gelenlerine sağladığı kolaylıkların yani lojistik desteğin sonlandırılması konusunda ise mevcut şartlarda onu zorlayan bir sebep yoktur. Ayrıca Körfez krizinin sonlanmasından Filistin direnişi en az Katar halkı kadar memnun oldu.

Diğer konularda da Katar’ı zorlayan ve perde arkasında gizli tavizler vermesini gerektirecek gelişmeler yaşandığını gösteren bir işaretten söz edilemez. Dolayısıyla şimdilik böyle bir ihtimali destekleyen dayanak mevcut değildir. Buna karşılık diğer tarafı ablukayı sonlandırmaya zorlayan sebepler daha güçlüdür.

HABERE YORUM KAT