1. YAZARLAR

  2. Mehmet Altan

  3. Kaşarlanmış Ergenekoncular
Mehmet Altan

Mehmet Altan

Yazarın Tüm Yazıları >

Kaşarlanmış Ergenekoncular

06 Nisan 2010 Salı 12:06A+A-

Uzunca süre... Jandarma Kriminal Laboratuarı’nın Dursun Çiçek’e ait olduğunu kabul ettiği “ıslak imza”nın “makineden” çıktığını arsızca iddia eden kaşarlanmış bir Ergenekoncu...

...geçen gün de utanmadan HSYK’nın krizle atadığı 12. Ağır Ceza Mahkemesi üye hâkiminin bir çırpıda serbest bıraktığı toplam 21 şüphelinin ardından olup bitenlerin hepsinin yalan olduğunun “ortaya çıktığını” ve bu serbest bırakma kararıyla da “oyunun bozulduğunu” yazdı.

Hâlbuki...

HSYK’nın “kriz” sırasında İstanbul’a atadığı bu hâkimin “Balyoz sanıklarını” serbest bırakacağını çök önceden Şamil Tayyar yazdı.

Ve maalesef senaryo tam da deşifre edildiği şekilde oynandı.

***

Neyse ki serbest bırakılanlar için savcıların itiraz ettiği mahkeme de deşifre edilen oyunu hukuk adına netleştirdi...

Ve İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, yedek hâkim Kuban’ın tahliye ettiği 21 kişinin tekrar tutuklanmasına karar verdi.

Sadece yeniden tutuklama kararı vermedi, yedek hâkime de ağır eleştiriler getirdi.

Eldeki belge, bilgi ve bilirkişi raporlarına göre kuvvetli suç şüphesinin devam ettiğine dikkat çeken mahkeme heyeti, “bir hâkimin tutuklama ve tahliye kararlarında takdir hakkını sınırsız, keyfi ve sorumsuz kullanamayacağına” işaret ederek, Kuban’ın kararını “somut olgularla çelişen, soyut gerekçeye dayalı, usul ve yasaya aykırı” buldu ve bunları kayda geçirdi:

“Verilecek tahliye kararının hukuka, usule ve tutuklama tedbirinin ruhuna uygun olması için, tutuklama nedenlerinde şüpheliler lehine yeni olguların ortaya çıkması gerekir. Aksinin kabulü tutuklama tedbirinin amacına uygun düşmeyeceği gibi, ilk tutuklama kararından sonra itiraz üzerine üç kişilik hâkimler heyeti tarafından denetimden geçen ve kesinleşen kararın bir gün sonrasında başka bir nöbetçi hâkimlik kararıyla ortadan kaldırılması anlamına gelir ki; bu durumda hâkimlik kararlarının üç kişilik heyetten oluşan ve denetim mercii olan heyet kararlarına üstünlüğü anlamına gelir. Bu da yasanın özüne ve hukukun ruhuna uygun düşmeyecektir. Aksinin kabulü, takdir hakkının kişilerin güç, nüfuz ve sosyal konumlarına göre kullanılması anlamına gelir, bu durum ise Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı ve takdir hakkının keyfiliği olarak algılanabilir.”

Bu yaşadığımız süreç, hem medyadaki, hem de yargıdaki iflah olmaz Ergenekoncuların maskelerinin tümüyle düşmesine neden oluyor...

Yoksa gelişmeleri durdurmaya yetmiyor.

***

Çünkü...

“Balyoz” soruşturmasında dün sabah yeni bir dalga daha yaşandı.

Ankara, İstanbul, İzmir ve Çanakkale’de birçok adreste arama yapıldı.

Operasyonda, muvazzaf askerlerin de aralarında bulunduğu 96 kişi için gözaltı kararı çıktı.

Gözaltına alınanlar arasında İstanbul GATA’da görevli Tümgeneral Tuncay Çakan da bulunuyor.

Demek ki binbir zorlamayla oynanan oyunlara rağmen süreç durmuyor, sadece duvara dayanmış olan medya ve yargıdaki Ergenekoncuların biraz daha afişe olmasına neden oluyor.

Ve üzerlerinde üniforma var iken kaplan kesilenlerin, yargı sürecinde ne hallere girdiklerinin hüzünlü resimleri de cabası...

***

Geçen gün ne yazıyordum:

“Ama son günlerdeki gelişmelere rağmen çok umutluyum...

Birincisi Türkiye’yi gezip dolaştıkça, Türkiye halkının ‘hiç bir Ankara mutabakatına’ pabuç bırakmayacak kadar yüksek bir bilince ulaştığını görüyorsunuz.

İkincisi, dünya, Ergenekon, Balyoz ve Kafes türü melanetler içinde bir Türkiye arzulamıyor...

Bunu göremeyen sadece kendini yakar.”

***

Medyadaki ve yargıdaki son örneklerini bir kez daha izlediğimiz türden “kaşarlanmış Ergenekoncular” afişe oldukça da umudumun ivmesi daha da artacak.

STAR

YAZIYA YORUM KAT