1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AZERBAYCAN

  4. Karabağ’da şimdi de Rusya işgali mi?
Karabağ’da şimdi de Rusya işgali mi?

Karabağ’da şimdi de Rusya işgali mi?

Azerbaycan-Ermenistan arasındaki çatışmalar imzalanan antlaşma ile sona erdi. Peki, şimdi sırada ne var?

11 Kasım 2020 Çarşamba 18:13A+A-

HAKSÖZ HABER

Azerbaycan’ın sahada daha aktif bir şekilde ağırlığını koymasından sonra gerilemeye başlayan Ermenistan en son imzalanan antlaşma ile 27 Eylül'de başlayan Dağlık Karabağ Savaşı şuan için sona erdi.

İmzalanan antlaşma metninin nasıl uygulanacağı hala belirsizliğini korurken kesin olan şey Rusya’nın bölgeye yaptığı yoğun askeri sevkiyatlardı. Rusya bölgeye sanki savaşa hazırlanıyormuş gibi tank başta olmak üzere askeri mühimmat yığıyor. Tabi ki attığı bu adımları imzalanan antlaşmaya dayandırıyor.

Azerbaycan’ın meşru haklarından doğan Karabağ Savaşı’nda önemli kazanımlar elde ettiğine şüphe yok. Sahada yaşanan gelişmeler Ermenistan’ın bölgede “bostan korkuluğu” olduğu gerçeğini ortaya çıkartmıştır. Kısa sürede azımsanamayacak kadar ilerleme gösteren Azerbaycan’ın bunu Rusya, İran ve Batı ülkelerine rağmen yapmış olması da bir tek Azerbaycan için değil bölgemiz için de önemli kazanımdır.

Ancak Karabağ’daki Ermenistan işgalinin her zaman en büyük garantörünün Rusya olduğu göz ardı edilmemelidir. Böyle bir durum göz önüne alındığı vakit Rusya’nın –üstelik antlaşma metninden doğan haklarla- bölgeye askeri varlığını konumlandırması ilerleyen yıllarda ne getirir bilinmez.

“Rusya barış gücü” olarak isimlendirilen askeri kuvvetlerin varlığının Azerilerin işine yaramayacağı kesin. Bir kere bölgedeki kazanımlarına bir set gibi işlev gören Rus birlikleri Suriye’den de şahit olduğumuz üzere girdikleri yerden çıkma noktasında pek istekli olmuyorlar.  Türkiye’nin de içinde olduğu koruma gücünde Türkiye varlığının ise nasıl bir etkisi olacağı şuan belirsiz. Durum böyleyken uzun yıllardır devam eden Ermenistan işgalinin ardından şimdi de "Karabağ’da Rusya işgali mi?" sorusu akıllara geliyor…

HABERE YORUM KAT

2 Yorum