1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AZERBAYCAN

  4. Karabağ Sorunu İle İlgili Flaş Gelişme
Karabağ Sorunu İle İlgili Flaş Gelişme

Karabağ Sorunu İle İlgili Flaş Gelişme

"Ermeniler işgal ettiği topraklardan derhal ve koşulsuz çıkmalı.”

25 Ekim 2013 Cuma 00:10A+A-

Avrupa Parlamentosu'nda "Avrupa Komşuluk Politikaları" adı altında bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantı kapsamında Ermenistan işgali altındaki Karabağ sorunu da gündeme getirildi. Parlamento ilk defa, Ermenilerin işgal ettiği topraklardan derhal ve koşulsuz bir şekilde çıkması yönünde karar kabul etti.

Ayrıca Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünün sağlanmasında, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Karabağ sorunu konusunda aldığı dört kararnamenin temel teşkil etmesi kararlaştırıldı. Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilen dört kararnamede de Ermenilerin işgal ettiği Karabağ topraklarından çıkmasını öngörüyor.

Parlamento daha önce de Karabağ mültecilerinin yurtlarına dönme haklarına sahip olduğuna dair bir karar kabul etmişti.

KARABAĞ SORUNU

Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Ermenistan Azerbaycan'a bağlı Dağlık Karabağ bölgesini işgal etti. Sovyetler Birliği'nin dağılmaya başladığı 1991 yılında oluşan boşluğu fırsat bilen Ermenistan, Karabağ'ın bağımsızlığını ilan etti. 

Bu durum, Ermenistan ile Azerbaycan arasında silahlı çatışmaların yaşanmasına sebep oldu. Dağlık Karabağ, 8 Mayıs 1992’de Ermeniler tarafından işgal edildi. Ermenistan Karabağ dışında Azerbaycan'a ait başka yerleşim birimlerini de işgal etti. 10 binlerce kişinin hayatını kaybettiği çatışmalarda, yüzbinlerce Azerbaycan Türkü mülteci durumuna düştü ve halen mülteci olarak yaşamaya devam ediyor.

TRT Haber

HABERE YORUM KAT