1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. DOĞU TÜRKİSTAN

  4. Kanada Çin’in Uygurlara yönelik zulmünü “soykırım” olarak tanımladı
Kanada Çin’in Uygurlara yönelik zulmünü “soykırım” olarak tanımladı

Kanada Çin’in Uygurlara yönelik zulmünü “soykırım” olarak tanımladı

Kanada Parlamentosu Uluslararası İnsan Hakları ve Uluslararası Kalkınma Alt Komitesi, Çin’in Doğu Türkistanlı Müslümanlara yönelik zulmünü “soykırım” olarak tanımladı.

22 Ekim 2020 Perşembe 13:35A+A-

Yahya Fırat / Haksöz-Haber

Kanada Parlamentosu Uluslararası İnsan Hakları ve Uluslararası Kalkınma Alt Komitesi, Çin hükümetinin Doğu Türkistanlı ve Türk kökenli halklara yönelik zulmünün, BM Soykırım Sözleşmesi’nde tanımladığı gibi “soykırım” olduğunu bildirdi. 

Komite yayımladığı bildiride, Çin hükümetinin Doğu Türkistan'daki Uygurlara ve diğer Türk halklarına yönelik zulmünü kınadı.

Bildiride şu ifadeler kaydedildi:

"2017'den bu yana 3 milyondan fazla Uygur, Kazak, Kırgız ve diğer Türk kökenliler, Çin'in Doğu Türkistan'daki acımasız sömürge kampanyası, soykırım ve işgali kapsamında toplama kamplarına, hapishanelere ve köle çalışma kamplarına zorlandı. Yüzbinlerce Uygur ve Türk kadını zorla kısırlaştırılırken, yaklaşık 500 bin Uygur ve Türk çocuğu ailelerinden zorla ayrıldı. Toplama kamplarının kurbanları psikolojik ve fiziksel işkence, zorla ilaç tedavisi, cinsel taciz ve zorla açlıkla karşı karşıya kaldılar."

HABERE YORUM KAT