1. YAZARLAR

  2. ALAADDİN YURDERİ

  3. Kadir gecesi, hayatın ve hilkatin ağırlık merkezi gecesidir
ALAADDİN YURDERİ

ALAADDİN YURDERİ

ALAADDİN YURDERİ
Yazarın Tüm Yazıları >

Kadir gecesi, hayatın ve hilkatin ağırlık merkezi gecesidir

17 Nisan 2023 Pazartesi 02:06A+A-

1. Biz Kur'an'ı Kadir Gecesi’nde indirdik.

2. Kadir gecesinin ne olduğunu sen nereden bileceksin?

3. Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır.

4. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede Rablerinin izniyle her türlü iş için iner.

5. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.

Şehid Seyyid Kutub’un “Fî ılâli’l-urʾân” adlı tefsirinin mukaddimesi şu cümle ile başlar: “Kur’an’ın gölgesi altında yaşamak nimettir. Sadece onu tadanın bilebileceği bir nimet. İnsan ömrünü yücelten, onurlu kılan ve arındıran bir nimet.”

Kadir sûresinde bütün varlık âleminin kaydettiği, görülen ve va’dedilen geceden söz edilmektedir. Yeryüzü ile yücelerin yücesinin kayıtsız şartsız birleştiği geceden söz edilmektedir. Kur’an’ı Kerim’in Hz. Muhammed’in (s) kalbine inmeye başladığı geceden... Yeryüzünün büyüklükte ve içerdiği anlamda, insanlık hayatını etkilemede bir benzerini daha görmediği büyük olayın gecesinden...

Kur’an’ Kerim’i kalbinde taşıyan Kadir Gecesi aynı zamanda bizleri bu nimetle buluşturan, yaratılış dünyasının ebedi ufku olan Kur’an’ın kutsal ağırlığıyla dünya göğünün üzerine inmeye başladığı gecedir.

Kadir gecesi bir "ağırlık merkezi gecesidir.” Altın bir gecedir. Bu gece bin aydan daha hayırlıdır. Kur'an'da bu gibi yerlerde geçen sayı, olayın değerini sayılarla sınırlama amacı taşımaz. Bu sadece çokluğu ifade etmek içindir. Bu gece İnsanların hayatında binlerce aydan daha hayırlıdır. Nice binlerce ay ve binlerce sene geçip gitmiştir de, insanların hayatlarında bu mübarek ve mutlu gecenin yaptığı etkinin ve sağladığı değişimlerin bir nebzesini bile bırakmamıştır.

Bu gece büyük bir gecedir çünkü bu geceyi gerçek yüzü ile kavrayabilmek insanın kavrama yeteneklerini aşar. Sıradan insanların zihinlerinde bu gece ile ilgili olarak yaygın hale gelen birçok efsaneye sarılma ihtiyacı duymadan belirtelim ki bu gece yüce Allah'ın Kur'an'ı indirmeye başlamak için onu seçmesi açısından büyük bir gecedir. Bu gece Kur'an'ın inanç sistemini, yeryüzüne ve vicdanlara yaydığı terbiyeyi içermesi bakımından büyük bir gecedir.

Peygamberimiz Hz. Muhammed (s) bizlere her yıl bu mübarek geceyi unutmamak için kutlamamızı teşvik etmiştir. Yine bir hadiste “Kim kadir gecesini imanla ve sevabını Allah’tan bekleyerek ihya eder, değerlendirirse geçmiş günahları bağışlanır.” buyurmuştur.

İslam dış görünüşçü ve şekilci bir din değildir. Zaten bunun için Resulullah (s) bu gecenin kutlanmasında "İman etmeyi ve sevabını Allah'tan beklemeyi" şart olarak belirtmiştir. Bunun nedeni yapılan kutlamanın "İman ederek" bu gecenin kapsadığı büyük anlamları canlandırması ve sadece Allah'ı gözeterek O'na samimiyetle bağlı kalarak ve "sevabını Allah'tan bekleyerek" olması içindir. İşte insanın kalbine Ancak bu kutlama sayesinde Kur'an'ın indiği anlama bağlı olarak bir takım belirli gerçekler dolabilir.

Rabbim bizleri Kadir Gecesi hatırasını hiç unutmayarak ve ihmal etmeyerek Kur'an'ın indiği anlama bağlı olarak İman edenlerden ve sevabını Allah'tan bekleyerek bu mutlu ve mübarek geceyi kutlayan, Kur’an’ın gölgesi altında yaşama nimetine eren mü'minlerden eylesin.

YAZIYA YORUM KAT

2 Yorum