1. HABERLER

  2. HABER

  3. Japonya ve Güney Kore Anlaşmaya Vardı
Japonya ve Güney Kore Anlaşmaya Vardı

Japonya ve Güney Kore Anlaşmaya Vardı

Japonya ve Güney Kore, savaş yıllarında Japon askerleri tarafından köle olarak kullanılan kadınlar konusunda anlaşmaya vardı.

28 Aralık 2015 Pazartesi 12:29A+A-

Japonya Dışişleri Bakanı Fumio Kişida'nın Güney Kore ziyareti sırasında varılan anlaşmada, Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin köle olarak kullanılan kadınlardan özür dilemesi ve 8,3 milyon dolarlık yardım fonu ödenmesi öngörülüyor.

Güney Kore Dışişleri Bakanı Yun Byung-se, Kişida ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Japonya'nın verdiği sözleri dürüstçe yerine getirmesi hâlinde anlaşmanın nihai ve değiştirilemez olduğunu kaydetti.

Savaş yıllarında Japon askerleri tarafından köle olarak kullanılan Güney Koreli kadınlardan sadece 50'si şu anda hayatta. Mağduriyetlerinin hala devam ettiğini belirten kadınlar, her hafta Japonya’nın Seul Büyükelçiliği önünde protesto düzenliyor.

Japonya, 1965'te imzalanan anlaşmayla Kore'yi işgal ettiği dönemle ilgili tüm tazminat konularının çözüldüğünü ileri sürüyor. Güney Kore ise bazı vatandaşlarının seks kölesi olarak kullanılması da dahil işlenen savaş suçlarının yeniden ele alınması gerektiğini savunuyor.

AA

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT