1. YAZARLAR

  2. Mahmut Övür

  3. İşte CHP'de Demirel'in adayları
Mahmut Övür

Mahmut Övür

Yazarın Tüm Yazıları >

İşte CHP'de Demirel'in adayları

10 Mayıs 2011 Salı 14:58A+A-

Seçimlere bir ay gibi kısa bir süre kaldı ama hâlâ CHP'deki adaylık meselesi tartışılıyor.

Acaba bu listeleri kim yaptı?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve ekibi mi?
Yoksa?

Sürekli yazıldığı gibi eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel mi?

Ya da "Beykoz Konakları" kod adıyla anılan eski Devlet Bakanı Hüsamettin Özkan mı?

Aslında son siyasi sıkışma ve kutuplaşma dikkate alındığında AK Parti karşısında güçlü bir muhalefet arzusu tüm bu siyasi aktörlerin en önemli arzusuydu.
Bunu inkar eden de yok. Eski Cumhurbaşkanı Demirel, siyaset üstüyüm dese de CHP'ye sempatisini gizlemiyor. Sadece o da değil, eski Başbakan Mesut Yılmaz da bunu açıkça söyledi.

Hüsamettin Özkan'a gelince... O da Baykal döneminden bu yana CHP içinde buluşmanın doğru bir siyaset olacağını savundu.

Bütün mesele adı geçenlerin, CHP milletvekili listelerinde ne kadar etkili olup olmadığı... Bu o kadar merak ediliyor ki, gazete sayfalarından inmediği gibi siyaset kulislerinin de en çok sorulan sorusu.

Acaba CHP listelerinde Demirel'in kaç adayı var?
Sorunun cevabını kimse net bilmiyor. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu en son çıktığı bir televizyon programında şöyle diyordu:
"Demirel sıradan bir insan değil ama önerisi olmadı. Zonguldak konuşmamdan sonra arayıp kutladı. Şunu milletvekili yapın diye hiçbir önerisi olmadı. Demirel deseydi ki şunu aday gösterin diye bakardık MYK'ya götürürdük."

"İzin vermezdik"
1 Mayıs günü Taksim Meydanı'nda karşılaşıp sohbet ettiğim eski CHP'nin etkili ismi Mustafa Özyürek ise tam tersini söylüyordu.

Merkez sağ adaylar konusunda kaygılarını dile getiren Özyürek şöyle diyordu:
"Biz olsaydık böyle bir aday belirlemesine izin vermezdik. Benim tahminime göre Demirel'e yakın CHP listelerinde 14 aday var. Bu çok önemli bir rakam..."

Rakamın çok daha fazla olduğunu söyleyenler de var çünkü daha şimdiden bazı milletvekilinin çevresini saran danışmanlar, şaşırtıcı bir olasılığı savunuyor:
"Eğer CHP dik durmazsa seçimden sonra grup bile kurabiliriz..."

Bu olasılık yakın gelecekte mümkün görünmese de yine Demirel'in deyimiyle siyasette 24 saat uzun bir süre... 12 Haziran'dan sonra neler olacağını kimse kestiremiyor. Oy oranı kadar, CHP'nin izleyeceği "açılım"ın boyutu da bu durumu etkileyebilir.

Şimdi gelelim Demirel'e yakın duran CHP adaylarına... Bu adayların hepsi de DYP ve ANAP geçmişinden geliyor.

İlk sırada hiç kuşkusuz CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum var. İki yıl önce DP'nin başına geçmesi beklenen Batum, Deniz Baykal döneminde son dakikada rotasını CHP'ye kırmış ve Baykal gittikten sonra da hızla tepe noktaya çıkmıştı. Hatta adı genel başkan olacaklar arasında geçmişti.

CHP'deki Demirelcilerin kilit ismi ise Ergenekon davasından yargılanan Mehmet Haberal.
Haberal'ın başlattığı bu tartışmada adı geçenlerin sayısı 18'e kadar çıkıyor.

İşte onlardan isimlerini tespit ettiğimiz bazı adaylar; İstanbul'da Aydın Ayaydın, Ankara'da Sinan Aygün, Bülent Kuşoğlu, Aylin Nazlı Akat, İzmir'de Aytun Çıray, Turgay Bozoğlu, Bursa'da Turhan Tayan, Aydın'da Metin Lütfi Baydar, Zonguldak'ta Neriman Posbıyık, Adana'da Ümit Özgümüş, Karabük'te Mustafa Eren, Aksaray'da Mahmut Öztürk, Van'da Zahir Kandaşoğlu, Batman'da Faris Özdemir...

CHP Milletvekili listelerinde yer alan bu isimlerin hepsi eski merkez sağdan geliyor. Çoğunun Demirel'e yakınlıkları biliniyor. Hatta birkaçının seçim bürosunda Demirel'in fotoğrafları olduğu konuşuluyor.

Kısaca adını saydığımız isimlerin çoğu için daha şimdiden parti içinde bile "Demirel'in adayları" denildiği biliniyor.

Bilinmeyen tek şey, CHP ve Demirel ilişkisinin bu kadarla mı sınırlı kalıp kalmadığı... Onu da ileride göreceğiz.

SABAH

YAZIYA YORUM KAT