1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. DOĞU TÜRKİSTAN

  4. İstanbul'da Doğu Türkistan İçin Eylem
İstanbul'da Doğu Türkistan İçin Eylem

İstanbul'da Doğu Türkistan İçin Eylem

Urumçi'de 5 yıl önce yaşanan olaylar nedeniyle Çin'in İstanbul Başkonsolosluğu önünde protesto gösterisi düzenlendi.

08 Temmuz 2014 Salı 12:52A+A-

Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma Derneği üyesi bir grup, 5 yıl önce Urumçi'de yaşanan olaylar nedeniyle eylem yaptı. Ellerindeki dövizlerle Çin'in İstanbul Başkonsolosluğu önünde bir araya gelen gruptakiler, Urumçi'de hayatını kaybedenler için dua etti.

Gruptakiler zaman zaman "Türkiye uyuma, kardeşine sahip çık", "Direnişe devam, Türkistan'a selam" şeklinde sloganlar attı.

Grup adına açıklama yapan derneğin genel başkanı Hidayet Oğuzhan, Urumçi olayları sonucu binlerce Doğu Türkistanlının öldürüldüğünü, aradan geçen 5 yılda Çin'in Uygurlara yönelik politikasında değişen bir şey olmadığını söyledi.

Oğuzhan, Urumçi olaylarının ardından zulüm ve baskının arttığını belirterek, "Çin bugün de Uygur Müslümanlarına yönelik dini yaşam, kılık kıyafet, din eğitimi gibi meselelerde radikal bir tavır ortaya koymaktadır. Çin'in yeni başkanı, icraatlarıyla halkımızın namusuna, kadınlarımızın giyim kuşamına ve İslami yaşam kültürümüze el uzatmaktadır" dedi.

Doğu Türkistan'ın Çin işgali altındaki 65 yıllık süreçte en kötü günlerini geçirdiğini söyleyen Oğuzhan, "Bu sene ramazan daha önceki yıllara göre daha sert ve daha vahim uygulamalarla geçmektedir. İşgal yönetimi, Doğu Türkistan genelinde teravih ve toplu iftarların yanı sıra oruç yasağını da özellikle uygulamaktadır. Memurlar, emekliler, partililer ve öğrencilere katı yasaklar getirilmiştir. Halkımız kamusal hayatta komik bahanelerle oruç tutmamaya zorlanmaktadır ve bunun takibi de amansız bir şekilde yapılmaktadır" diye konuştu.

Oğuzhan, dernek olarak Doğu Türkistan'da yaşananları kınadıklarını ve lanetlediklerini dile getirerek, Türkiye'nin desteğini beklediklerini kaydetti.

Çin bayrağı yakıldı

Doğu Türkistan ve Türk bayrakları taşıyan gruptakiler, açıklamanın ardından Çin bayrağı yaktı, polis barikatını aşmaya çalıştı.

Daha sonra güvenlik güçlerinin izin vermemesi üzerine gruptakiler, başkonsolosluk binasının önüne siyah çelenk bırakıp dağıldı.

Kaynak: Anadolu Ajansı

 

HABERE YORUM KAT