1. YAZARLAR

  2. Ahmet Amrabi

  3. İsraillileri zor günler bekliyor
Ahmet Amrabi

Ahmet Amrabi

Yazarın Tüm Yazıları >

İsraillileri zor günler bekliyor

22 Şubat 2008 Cuma 03:50A+A-

İsrail, Hizbullah’ın askeri komutanı İmad Mugniye suikastını yalanlayarak muhtemel misillemeden korktuğunu yansıtıyor.

Fakat İsrail siyasi yönetimi, işlediği bu suikasttan dolayı ileride pişman olabilir. Zira Hizbullah lideri Hasan Nasrullah’ın ‘açık savaş’ ilan etmesi sonrası Lübnan ulusal direnişi ile İsrail arasındaki çekişme yeni bir sürece giriyor. Çünkü Nasrullah’ın Mugniye’nin cenaze töreni münasebetiyle yaptığı konuşması bağlamında açık savaş, bütün dünyanın siyonist devlete karşı savaş sahası haline gelmesi demek. Şam’daki Mugniye suikastı, İsrail’in yerel savaşın meydanı olan Güney Lübnan ve Kuzey İsrail dışında Hizbullah’a karşı gerçekleştirdiği ilk eylem özelliği taşıyor. Bu noktadan hareketle Nasrullah’ın İsraillilere yaptığı açık uyarı yeni dönemin işareti oldu: ‘Onlara diyorum ki Hacı İmad’ı çatışmanın doğal toprağı dışında öldürdünüz. Sınırları aştınız.’

İsrail’in Hizbullah örgütünde ileri gelen isimlerden birine yönelik suikasta başvurmasının, yargıç Winograd’ın İsrail ordusunun 2006 yazında Hizbullah’a yönelik savaşında uğradığı büyük yenilgiye nesnel teşhisi içeren raporunun yayınlaması akabinde resmi halk düzeylerinde bütün İsrail’i kapsayan zayıflık ve alçalmışlık hissini yansıttığı açık. Dolayısıyla bu utancın üzerini örtmek için İsrail yönetimi dramatik bir eylemde bulunmayı düşündü.

Hizbullah içindeki lider bir isme yönelik eylem dramatiktir ancak suikast görüldüğü üzere Winograd raporunun yayınlaması sonrası İsrail’i saran histerinin sonucu olup İsrail yönetimi, eylemin çatışmanın klasik toprağı dışında yapılmasının sonuç ve tehlikelerini düşünmemiştir.

İsrailliler acele ettiler ve acelecilik içinde hata yaptılar. Bu yüzden ileride çok pişman olacaklar. Hatta şimdiden Hizbullah yönetiminden çıkan her türlü tehdidin gerçekleşme boyutunu herkesten önce kendilerinin çok iyi bilmeleri sebebiyle ‘açık savaş’ ihtimalleri karşısında İsrailli liderler korkuyu had safhada hissetmeye başladılar.

Bu yüzden İsrail şimdiden iç ve dış platformlarda korunmak bağlamında güvenlik ve olağanüstü başka önlemlere başvurmaya başlayacaktır. İsrail’in ilk önceliği kuzey cephesinin açılması ihtimali sebebiyle askeri güç ve mühimmat yığmak için Gazze’ye yönelik büyük işgal planını ertelemek olacaktır. Hizbullah’ın açık savaş konusundaki tehdidi öncesinde İsrail basını, İsrail’in Gazze’ye kapsamlı kara harekatı başlatması durumunda Hizbullah’ın İsrail-Lübnan cephesini yeniden açacağına yönelik endişesini dile getirmişti. Şu an bu endişenin İsrailli siyasi liderler nezdinde kesinlik kazandığı şüphesiz.  Doğal olarak İsrail hükümeti dünyanın dört bir yanındaki diplomatik elçiliklerini ve konsoloslarının koruması bağlamında güvenlik önlemlerini artıracaktır. İçeride ve dışarıdaki İsrailli yetkililerin ve diplomatların korunması amaçlı başka önlemler hareket alanlarını sınırlayacaktır. Mossad da, önlem bağlamında Beyrut’taki varlığını ve faaliyetlerini azaltacaktır. Hal böyleyken Hizbullah’ın açık savaş dönemindeki plan ve hareketlerinin yapısını bilemiyoruz ancak İsrail’in hükümet ve halk olarak sürprizli günlerin geleceğini hesaba katarak uzun bir korku gecesiyle tehdit edildikleri kesin.

 

Vakit gazetesi

YAZIYA YORUM KAT