1. YAZARLAR

  2. Osman Atalay

  3. İsrail’in özründe, Arap devrimleri etkili oldu
Osman Atalay

Osman Atalay

Yazarın Tüm Yazıları >

İsrail’in özründe, Arap devrimleri etkili oldu

25 Mart 2013 Pazartesi 18:30A+A-

Mavi Marmara gemisinin, Gazze açıklarında İsrail askerleri tarafından saldırıya uğraması sonucunda 9 insanımız şehit olurken, Türkiye-İsrail ilişkileri tarihi bir kırılma sürecine girmiş ve diplomatik ilişkiler en alt seviyeye indirgenmişti.

Mavi Marmara gemisinin, Türkiye’nin başına büyük bir iş açtığı eleştirisi söz konusu olurken, Arap sokaklarında ise Türkiye’ye çok büyük bir siyasi prestij kazandırdı.

Türkiye’de birçok kesim, İsrail-Türkiye ilişkileri için felaket senaryoları çizip durdu. Hükümet ilişkilerin yeniden düzelmesi için özür, tazminat ve Gazze ambargosunun kalkmasını şart koşarken, kimi çevreler ise özür ve tazminatı yeterli görüp, ambargonun bizi aşacağını söylüyordu.

Süreç bu şekilde ilerlerken, Amerika’nın, İsrail ile Türkiye’yi barıştırma girişimleri ise dolayısıyla birçok kez sonuçsuz kalmıştı.

Amerika’nın Türkiye ile İsrail’i barıştırmasının birçok nedeni bulunuyor. Bu nedenler arasında, Amerika’nın, Arap devriminin yaşandığı ülkelerde, enerji ve İsrail’in güvenlik politikalarına asla karşı gelmeyen diktatörler, teker teker yıkılıp giderken, yeni gelen yönetimlerin, Amerika ve İsrail karşıtı söylemlerle elçilikleri basması ve Filistin halkının yanında olduklarını dile getirmesi de bulunuyor.

Ayrıca Arap devrimleri sonrasında sandıktan Müslüman Kardeşler ve İslamcı partiler iktidara taşınırken, Amerika ve İsrail’in çıkarları, bölgede tehlike sinyalleri veriyordu.

Amerika; Tunus, Mısır, Libya, Suriye ve Filistin’de diyalog kurma noktasında ciddi problemler yaşarken, Türkiye’ye bölgedeki sorunları çözme noktasında garantör olarak ihtiyaç duymaktadır.

Amerika Başkanı Barack Obama’nın, İsrail’e Türkiye’den özür dileme noktasında çok büyük baskılar yaptığı, bu özrün arkasından nasıl bir strateji geliştireceği noktasında spekülasyonlarda bunun sebebidir.

İsrail açısından bakıldığında ise tarihinde ilk kez tehlike çemberine girmiş oluyordu. Yıllardır Filistin’i abluka altına alan İsrail yönetimi, Mısır devrimi ile telaşa düşerken, Suriye direnişinin Şam kapılarına dayanması ile birlikte çok büyük bir panik yaşamaya devam ediyor.

İsrail, Arap devrimleri ile etrafının sarılması ve bölgede izole edilmesi sonucunda özür dilemek zorunda kalmıştır. İsrail tarihinin en şahin hükümeti bu özrü Amerika’nın baskısı ile yaparken, bölgede gerçekleşen Arap devrimleri hem Amerika’yı, hem de İsrail’i düşündürmektedir.

Bütün bunların sonucunda, İsrail’in özrü Mavi Marmara’da insanlık suçu işlediğinin açık itirafıdır. Bugün özür, tazminat ve abluka şartının kabulü, Arap devrimlerinin ile Mavi Marmara şehitlerinin ortak bereketi ve kazanımıdır. Böylelikle Mavi Marmara gemisinin hedefi ve misyonunun ne kadar doğru olduğunu şimdi çok daha iyi anlıyoruz.

YENİ AKİT

 

YAZIYA YORUM KAT