1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. İsrail'in Niyeti ve Hedefi Hamas'ı Bitirmek
İsrail'in Niyeti ve Hedefi Hamas'ı Bitirmek

İsrail'in Niyeti ve Hedefi Hamas'ı Bitirmek

İşgal askerleri, Batı Şeria'da kaybolan İsrailli üç yerleşimciyi arama operasyonları kapsamında Halil kenti sakinlerine kent dışına çıkma yasağı getirdi.

18 Haziran 2014 Çarşamba 14:52A+A-

İşgal ordusunun sözcüsü, “Filistin toprakları 2002 yılından beri böyle bir operasyona tanıklık etmemiştir. Bu operasyonun amacı hem kayıp İsrailli yerleşimcileri aramak hem de Batı Şeria’da yapılanan Hamas’ın altyapısını çökertmektir” şeklinde konuştu.

17 Haziran Salı günü toplanan İsrail Bakanlar Kurulu'nda, Hamas üyesi tutukluların cezaevi koşullarının ağırlaştırılacağı kararı da alınmıştı.

Gazze’deki Filistinli silahlı gruplar ise 12 Haziran Perşembe gününden beri kaybolan İsrailli üç yerleşimciyi arama bahanesiyle Batı Şeria’da baskınlar düzenleyen ve ‘suç işleyen’ İsrail’e “eli kolu bağlı kalmayacağız” tehdidinde bulundu.

Filistin İslami Cihad Hareketi’nin silahlı kanadı hariç diğer Filistinli direniş örgütleri Gazze’de ortak bir toplantı düzenleyerek, “Siyonist terör saldırısı karşısında Batı Şeria’daki halkımızın yanındayız ve direniş işgal gücünün Batı Şeria’yı kontrolü altına almayı hedeflediği bu düşmanca saldırıları karşısında eli kolu bağlı kalmayacaktır” dedi.

İsrail'in, Batı Şeria'da kaybolan İsrailli üç yerleşimciyi arama operasyonları kapsamında gözaltına aldığı Filistinli sayısı 240'a yükseldi. Gözaltına alınanlar arasında, İsrail askeri Gilad Şalit'in serbest bırakılmasına karşılık yapılan takas anlaşmasıyla serbest bırakılan 51 kişi de var.

İsrail, asker Gilad Şalit'e karşılık serbest bıraktığı bin 27 Filistinliden 51'ini, Batı Şeria'da kaçırıldığı iddia edilen kayıp üç İsrailli yerleşimcinin bulunması için yürüttüğü operasyon kapsamında tekrar gözaltına aldı.

İşgal ordusundan yapılan açıklamada, operasyon kapsamında gözaltı sayısının 240'a yükseldiği duyuruldu.

Açıklamada şu ana kadar 800 adreste arama yapıldığı ve Hamas'a ait 10 kuruluşa operasyon düzenlendiği belirtildi.

İsrail yönetimi 12 Haziran Perşembe gecesi Batı Şeria'daki Gush Etzion yerleşim biriminde kaybolan üç yerleşimci Yahudi gencin kaçırıldığını iddia etmiş, bu konuda Filistin yönetiminin sorumlu olduğunu savunmuştu.

Bu kişilerin bulunması için İsrail parlamentosu orduya operasyon yapma dâhil geniş yetkiler vermişti.

Ordu birlikleri de Batı Şeria'da evlere baskın düzenleyip, arasında Filistin Meclis Başkanı Aziz Duveyk, milletvekilleri, eski bakanlar ve Hamas üyelerinin de bulunduğu yaklaşık 200 kişiyi gözaltına almıştı.

Al Jazeera

HABERE YORUM KAT