1. HABERLER

  2. HABER

  3. MAVİ MARMARA

  4. “İsrail’in Gerçek Yüzü Ortaya Çıktı”
“İsrail’in Gerçek Yüzü Ortaya Çıktı”

“İsrail’in Gerçek Yüzü Ortaya Çıktı”

İHH’nın düzenlediği basın toplantısında BM İnsan Hakları Konseyi Tespit Komisyonu’nun hazırladığı Mavi Marmara raporu değerlendirildi.

25 Eylül 2010 Cumartesi 14:34A+A-

İHH'nın Fatih genel merkezinde düzenlenen basın toplantısına İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkanı Bülent Yıldırım, mağdurların avukatı Mazlumder İstanbul Şube Başkanı Cihat Gökdemir, İsrail saldırısında şehit olan Cevdet Kılıçlar'ın eşi Derya Kılıçlar, şehit Necdet Yıldırım'ın eşi Refika Yıldırım (3 yaşındaki kızı Melek ile birlikte), şehit Çetin Topçuoğlu'nun oğlu Aytek Topçuoğlu ve gemide bulunan aktivist Murat Akinan katıldı.

Bülent Yıldırım yaptığı açıklamada bazı kesimlerin Mavi Marmara hadisesinin ilk başlarında negatif propagandadan etkilenerek hadiseyi algılamakta zorlandığını ancak bu rapor ile her şeyin netleştiğini söyledi. Raporu hazırlayan komisyonun tamamen tarafsız olduğunu ifade eden Yıldırım, raporun ise gerçek Birleşmiş Milletler raporu olduğunu belirtti.  

İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkanı Bülent Yıldırım, BM raporunun birçok şeyi ortaya koyduğunu dile getirirken şunları söyledi: "Bu rapor ile birlikte ablukanın hukuksuz olduğu net bir şekilde ortaya çıkmıştır ve İsrail Gazze ablukasını devam ettirmeme noktasında uyarılmıştır. Şunu net ifade etmek gerekir ki bizler yeni yapacağımız filoyu yola çıkaracağımız da bu komisyon raporuna göre kimseden izin almadan Filistin otoritesi ile irtibat kurarak yola çıkacağız. Mavi Marmara raporu gemilerin ve katılımcıların sadece insani yardım için yola çıktığını teyit etmiştir."

Bu rapor ile İsrail ordusunun cani, katil ve masum insanları öldüren bir ordu olduğunun ortaya çıktığını da söyleyen Yıldırım sözlerine şu şekilde devam etti: "Raporda belirtilen unsurlar içerisinde taammüden adam öldürmenin yanı sıra taammüden yaralama, işkence etmek ve insanların özgürlüğünün kısıtlanması da var. Bunlar hep bilinçli yapıldı. Yaralı insanlar uyuşturulmadan ameliyat edildi. Bu rapor bunları teyit etmiştir."

İsrail askerlerinin gemiye atmış olduğu gaz, ses ve sis bombalarının boş kovanlarını eline alarak basın mensuplarına gösteren Bülent Yıldırım, "Bunlardan yüzlercesini üzerimize attılar" dedi.

Katiller Yargılanmalı, Abluka Tamamen Kalkmalı  

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na teşekkür eden İHH Başkanı Bülent Yıldırım, hükümetin bu süreçteki tavrının mazlum ve mağdur insanları umutlandırdığını söyledi. Bu rapordan sonra hazırlanacak ikinci raporun da önemli olduğunu belirten Yıldırım, İsrail'in şimdiden lobi çalışmalarına başladığını dile getirdi.

Goldstone Raporundan Daha Önemli

Yıldırım, BM tarafından hazırlanan ön raporun daha önce hazırlanan Goldstone raporundan daha önemli olduğunu, Mavi Marmara raporunun İsrail'i daha zor duruma düşürdüğünü belirtti.

Sadece özür ve tazminatı karşılık olarak kabul etmeyeceklerini ifade eden Bülent Yıldırım, "Adam öldüren İsrail askerleri yargılanmalı ve ambargo tamamen kaldırılmalı" dedi. Yıldırım bu raporun bütün mahkemelerde delil olacağını sözlerine ekledi.

"Rapor İsrail'in Suçunu Tescilleyen Hukuki Bir Belgedir"

Mavi Marmara gemisinde bulunan aktivistlerin avukatları adına konuşan Mazlumder İstanbul Şube Başkanı Avukat Cihat Gökdemir ise bu raporun tek başına İsrail'e yaptırım uygulamak için yeterli olabileceğini vurguladı. Raporu İsrail'in suçunu tescilleyen hukuki bir belge olarak niteleyen Gökdemir, "Bu rapor Gazze'ye uygulanan deniz ablukasının uluslararası hukuka aykırı olduğunu ortaya koymuştur. Bir kez daha teyit etmiştir" diye konuştu. 

Gökdemir, şöyle konuştu: "Raporun sonuçlar bölümünde İHH ve benzeri uluslararası yardım kuruluşlarının Filistin'e yapmış olduğu yardım çalışmalarını İsrail'in teröre destek verme eylemi olarak görmesi BM tarafından reddedilmiştir. Böylece İHH'nın terör örgütü listesine alınmasının önünü bizzat bu rapor tarafından kesilmiştir. Rapor, Mavi Marmara gemisine İsrail saldırısını insan haklarının çok ağır ihlali olarak değerlendirmiştir. Rapor İsrail'in saldırısını 'orantısız ve kabul edilemez derecede gaddar' olarak tanımlıyor. Raporda 'Gazze'deki sivil nüfusun toplu cezalandırılmasını teşkil eden ambargo, mevcut şartlarda veya herhangi şart altında meşru değildir' denilmiştir."


İsrail saldırısında hayatını kaybeden 31 yaşındaki Necdet Yıldırımı'ın eşi Refika Yıldırım, basın toplantısına 3 yaşındaki kızı Melek ile birlikte katıldı. Bir yıl içerisinde hem annesini hem babasını kaybeden Refika Yıldırım, şimdi de eşini kaybetmenin acısını yaşadığını ifade etti. Konuşmakta güçlük çeken Yıldırım, "Çocuğum yetim kaldı. Beni en çok da bu üzüyor" dedi.


İsrail askerlerinin gemiye atmış olduğu gaz, ses ve sis bombalarının boş kovanlarını eline alarak basın mensuplarına gösteren Bülent Yıldırım, "Bunlardan yüzlercesini üzerimize attılar" dedi.

HABERE YORUM KAT