1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SUUDİ ARABİSTAN

  4. İsrail ile normalleşme: Suudi heyeti Batı Şeria'da
İsrail ile normalleşme: Suudi heyeti Batı Şeria'da

İsrail ile normalleşme: Suudi heyeti Batı Şeria'da

Suudi yetkililer 1993'teki Oslo Anlaşmalarından bu yana işgal altındaki Batı Şeria'yı ilk kez ziyaret ediyor.

26 Eylül 2023 Salı 13:48A+A-

Suudi Arabistanlı yetkililer, İsrail ile normalleşme süreci çerçevesinde Filistinli yetkililerle görüşmek üzere Salı günü işgal altındaki Batı Şeria'ya gitti.

Heyete Suudi Arabistan'ın Ürdün Büyükelçisi Nayif el Sudairi liderlik etti.

Middle East Eye'ın haberine göre, Ramallah yönetimine göre Sudairi ziyareti sırasında Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el Maliki ile görüşecek. Sudairi ayrıca Filistin yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile de bir araya gelecek.

Filistinli kaynaklara göre Suudi yetkililerin ilk olarak işgal altındaki Batı Şeria'nın Eriha şehrini ziyaret edip sonrasında Ramallah'a geçmeleri bekleniyor.

Filistinli üst düzey yetkili Hüseyin el Şeyh Pazartesi günü sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Birkaç gün içinde Başkan Mahmud Abbas'a güven mektubunu sunacak olan Suudi Arabistan Krallığı'nın Filistin Büyükelçisi'ne hoş geldiniz diyoruz" ifadelerini kullandı.

Suudi yetkililerin 1993'teki Oslo Anlaşmalarından bu yana işgal altındaki Batı Şeria'ya gerçekleştirdikleri ilk ziyaret olan bu ziyaret, İsrail ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin normalleşme açısından yakınlaştığı bir döneme denk geliyor.

Filistinlilerin talepleri
Filistin yönetimi Başkanı Mahmud Abbas daha önce İsrail ile Riyad arasındaki ilişkilerin normalleşmesine destek vermesi karşılığında Suudi Arabistan'dan bir dizi talepte bulunmuştu.

ABD merkezli Axios, bu ayın başlarında Filistinlilerin işgal altındaki Batı Şeria'da "C Bölgesi" olarak kabul edilen alanların statüsünün değiştirilmesini istediğini bildirmişti. Şu anda bu bölgedeki Filistinlilerin büyük İsrail askerlerinin kontrolü altındaki ablukada yaşıyor.

Filistinli yetkililer bu bölgelerin İsrail'in güvenlik kontrolü altında olan ancak sivil idarenin Filistin yönetimi tarafından yürütüldüğü "B Bölgesi" gibi tanımlanmasını istiyor.

Raporda sıralanan diğer talepler arasında Kudüs'te bir Suudi konsolosluğunun açılması ve İsraillilerin nihai statü müzakerelerine "net bir takvim" ile yeniden başlaması da yer alıyor.

Çarşamba günü Veliaht Prens Muhammed bin Selman ilk geniş kapsamlı mülakatını Fox News'e verdi ve burada Suudi Arabistan'ın İsrail ile normalleşme müzakereleri hakkında uzunca konuştu.

Ancak tartışma sırasında Filistin devletinden, insan haklarından ya da Filistin konusuna dair başka herhangi bir ayrıntıdan bahsedilmedi.

HABERE YORUM KAT