1. YAZARLAR

  2. Hilmi Musa

  3. İsrail Gürcistan’da savaşıyor
Hilmi Musa

Hilmi Musa

Yazarın Tüm Yazıları >

İsrail Gürcistan’da savaşıyor

13 Ağustos 2008 Çarşamba 04:30A+A-

Rusya ile Gürcistan arasındaki savaşın Avrupa ile Asya arasındaki bitirici noktada yaşanmasına rağmen İsrail bu savaşta güçlü şekilde bulunuyor.

Zira Telaviv ile Gürcistan arasındaki güvenlik işbirliği son yedi yılda artış gösteriyor. Güvenlik ve eğitim uzmanlıklarından silah ve askeri teknoloji sistemleri anlaşmalarına kadar varıyor. İsrail Gürcistan’da ‘güvenlik serveti madeni’ görürken Gürcistan da İsrail’de güçlü bir destek buldu. Özellikle de Gürcistan savunma bakanı İsrail vatandaşıyken.

GÜRCÜ SAVUNMA BAKANI ESKİ BİR İSRAİLLİ

Savunma bakanının İsrail vatandaşı olması ve savunma için ayrılan dev bütçeyle birlikte birçok İsrailli bahşedilen fırsattan istifade etmek ve boşluğu doldurmak için harekete geçti. Gürcistan’daki İsrail silahları ve uzmanlıkları yüz milyonlarca dolar olarak takdir ediliyor. İsrailli eski bakanlar ve generaller Gürcistan’a gitmişler. İsrail Gürcistan’a pilotsuz uçak, askeri teknoloji ve gece görüş araçları satmış. Bunun yanı sıra İsrail, Gürcistan ordusu elinde bulunan Shuwi 25 uçaklarını modernize etmiş. İsrail’in Gürcistan ordu tugaylarına eğitim vermesi önem bakımından geride altta kalmaz. Rusların baskısı altında İsrail Gürcistan’ı Mirkawa model 300 tankla donatmaktan geri durmadı. Ayrıca Rus tepkileri İsrail’in Gürcistan’ı pilotsuz uçaklarla donatmasını sürdürmesini durdurdu.

İSRAİL RUSYA’YI KIZDIRDI

Rusya ile Gürcistan arasındaki gerginlik her şiddetlendiğinde İsrail’de ve özellikle dışişleri bakanlığından Rusya’yı öfkelendirmekten endişelenerek Gürcistan’la anlaşmaların onaylanmasında daha seçici olunması çağrısı yapan sesler yükseliyor. İsrailli bir güvenlik kaynağı Yediot Ahranot gazetesine Gürcistan ordusu elinde gerekenden daha fazla İsrail sistemi olmasının, Rusya’daki öfkeli danaya kırmızı göstermek mesabesinde olacağını ifade etmişti. Pilotsuz uçakların kullanılınca bu korku bizzat yaşandı.

Ruslar bunu tam bir kışkırtma olarak gördüler. Güvenlik kaynağı ‘Ruslar öfkeli. Son üç ayda pilotsuz üç uçağın düşürülmesi bu öfkenin ifadesiydi. İsrail’de hiç kimse Rusya ile çok ciddi gergin ilişkiler içindeki bir ülke gelişmiş silahlarla donatıldığı zaman İsrail’in hassas sinirlere dokunduğunu anlamadı’ diyor. İsrail Yediot Ahranot gazetesi Gürcistan’a İsrail silah satışlarının İsrail’e göç etmiş ve işadamı olmuş Gürcü vatandaşlardan gelen girişim akabinde yaklaşık yedi yıl önce başladığına işaret ediyor. Silah ihracatı alanındaki bir kaynak bu kimselerin güvenlik sanayisi ile silah ajansları arasında gidip geldiklerini, Gürcistan’ın nispeten büyük bütçesi olduğunu ve İsrail silahlarının satılabileceğini gördüklerini aktarıyor.  İki devlet arasındaki askeri işbirliği çabucak gelişti. Başka konular kapsamında Gürcistan savunma bakanı çok iyi İbranice konuşan eski bir İsraillidir. Aynı kaynak bu bakanın kapısının İsrail yapımı silah sistemleri getiren İsraillilere her daim açık olduğunu ifade ediyor.

Doğu Avrupa ülkelerine nispeten bu ülkedeki anlaşmalar suratla yürürlüğe konuldu. Özellikle de savunma bakanının şahsi rolü sebebiyle.

İSRAİL SİLAHLARI İÇİN ÖNEMLİ SINAV OLDU

‘İsrail bugün’ adlı gazetede askeri bir yorumcu şu günlerde İsrail’den istenenin kriz bitene kadar tablo içinde görünmemesi ve oradaki danışmanlarından derhal çekilmelerini istemesi olduğu üzerinde duruyor. Yorumcu burada kullanılması mümkün silahların gerçek testi olacağı için İsrail’in oradaki savaştan ders alması gerektiğine işaret ediyor. İsrail’in övündüğü pilotsuz beş uçaktan üçünün Rus füze kalkanı eliyle düşürülmesi dikkat çekici.

 

Lübnan’da yayımlanan El Sefir gazetesi, 11 Ağustos 2008, Arapça’dan çeviri: Halil Çelik

Vakit gazetesi

YAZIYA YORUM KAT