1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. İsrail ABD'de Gazze'ye destek veren üniversite öğrencilerinin sınır dışı edilmesini istedi
İsrail ABD'de Gazze'ye destek veren üniversite öğrencilerinin sınır dışı edilmesini istedi

İsrail ABD'de Gazze'ye destek veren üniversite öğrencilerinin sınır dışı edilmesini istedi

Son zamanlarda bazı üniversiteler kampüslerini boşaltmak için kolluk kuvvetlerini çağırarak tutumlarını sertleştirdi.

02 Mayıs 2024 Perşembe 12:40A+A-

Çarşamba günü Gazze'nin kuzey ve orta kesimlerinde toplanan insanlar, ABD üniversite kampüslerinde İsrail’in Gazze’deki soykırımını protesto eden öğrencilere minnettarlıklarını ifade etti.

Deyr el Belah'ta El Aksa Şehitleri Hastanesi önünde toplanan doktor, hemşire ve sağlık personeli "Soykırıma karşı birleşin", "Çocukların öldürülmesi son bulmalı" ve "Adalet için savaşmaya devam edin" gibi mesajlar içeren pankartlar taşıdı.

Dr. Saad Ebu Şirban CNN'e verdiği demeçte diğer ülkelerdeki protestocuların görüntüleri karşısında "mutluluktan havalara uçtuğunu" çünkü bunun "dünyanın dört bir yanında Gazze Şeridi'nde şu anda neler olduğunu bilen insanlar olduğu" anlamına geldiğini söyledi.

Gazze'deki Filistinliler birkaç gündür ABD'li protestoculara destek gösterileri düzenliyor. Çarşamba günü Filistin bölgesindeki bazı mülteci kamplarında, Filistin yanlısı gösterilerin düzenlendiği farklı Amerikan üniversitelerinin isimlerinin yazılı olduğu pankartlar taşıyan ve "dayanışmanız için teşekkürler!" diyen çocuklar da görüldü.

Deyr el Belah'ta çocuklarının arkasında pankartlar taşıyan bir anne olan Nadya El Dibs CNN'e yaptığı açıklamada Amerikan üniversitelerindeki "cesur öğrencilere" Gazze'yle dayanışma içinde oldukları ve ateşkes çağrısında bulundukları için minnettar olduğunu söyledi.

"Arap halkları bizi umursamazken, Amerikan üniversitelerindeki öğrenciler bizimle birlikte hissettiler, bizden akan kanı, vurulan binalarımızı ve hayatları mahvolan çocuklarımızı hissettiler... onlara binlerce kez teşekkürler" dedi.

ABD'deki protestolar genel olarak İsrail'in Filistin'de sekizinci ayına yaklaşan ve Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre 34.000'den fazla kişinin ölümüne neden olan yıkıcı saldırılarına son vermesini talep etmeyi amaçlıyor.

İsrail'in BM Büyükelçisi Gilad Erdan Çarşamba günü New York'ta Genel Kurul'da yaptığı konuşmada üniversite gösterilerini kınadı.

Erdan gösterileri "dışarıdan kışkırtıcılarla bağlantılı antisemit protestoculardan" oluşmakla suçladı. Erdan, öğrencilerin okuldan atılmaları, üniversite profesörlerinin ve rektörlerinin de "hızlı ve ağır cezalarla" karşı karşıya kalmaları gerektiğini söyledi.

Genel Kurul'daki konuşma, Güvenlik Konseyi'nin geçen ay bir Filistin devletini tanıyacak bir karar tasarısını oylamasının ardından geldi. Bu oylama da ABD tarafından veto edilmişti.

Erdan BM'deki meslektaşlarına ateş püskürerek Genel Kurul'u İsrail karşıtı söylemleri yaymakla suçladı ve bunun protestocuları harekete geçirdiğini iddia etti. Salonda oturan ülkelere doğru "utanın" diye bağırdı.

Son zamanlarda bazı üniversiteler kampüslerini boşaltmak için kolluk kuvvetlerini çağırarak tutumlarını sertleştirdi.

HABERE YORUM KAT