1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. DOĞU TÜRKİSTAN

  4. “İslam Ülkeleri Çin’deki Hak İhlallerini Görmezden Geliyor”
“İslam Ülkeleri Çin’deki Hak İhlallerini Görmezden Geliyor”

“İslam Ülkeleri Çin’deki Hak İhlallerini Görmezden Geliyor”

İnsan Hakları İzleme Örgütü, 57 İslam ülkesinin katılımıyla Mekke’de yapılan son İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) toplantısında Çin’in Sincan bölgesinde yaptığı hak ihlallerini görmezden geldiğini belirtti.

25 Temmuz 2019 Perşembe 17:33A+A-

Yahya Fırat / Haksöz Haber

İnsan Hakları İzleme Örgütü, 57 İslam ülkesinin katılımıyla Mekke’de yapılan son İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) toplantısında Çin’in Sincan bölgesinde yaptığı hak ihlallerini görmezden geldiğini belirtti.

İİT’nin Doğu Türkistan bölgesiyle ilgili yaptığı açıklamada herhangi bir hak ihlalinden bahsetmemesi Çin tarafından da memnuniyetle karşılandı.

Çin hükümeti Sincan’da yaşayan yaklaşık 13 milyon Uygur Türkünü zorunlu göçe tabi tutmak, hapse atmak, kamplarda toplamak ve seyahat özgürlüğünü ellerinden alarak çeşitli yaptırımlar uyguluyor.

Kamplarda tutulan insan sayısı bir milyonun üzerinde. Çin hükümeti kamp dışında yaşayan aileleri entegrasyona tabi tutmak için Müslüman ailelerin evlerine Çin vatandaşlarını yerleştiriyor. Burada hem Uygurları daha yakından takip etmek hem de entegrasyona tabi tutan Çin hükümeti özel aile yaşamını çok ciddi bir şekilde ihlal ediyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Çin Direktörü Sophie Richardson, “Çin hükümeti Sincan’da yaptığı hak ihlallerini örtbas etmek için Müslüman ülkelerden destek aldı.” dedi. Richardson, “Söz konusu ülkeler Sincan’da Müslümanlara yapılan haksızlığı kınamak yerine Pekin’in yaptığı iğrençlikleri görmezden geldi.” değerlendirmesinde bulundu. 

Sincan’da Çin devletinin sistematik bir şekilde Uygur Müslümanlarının haklarını ihlal ettiğini vurgulayan Richardson, “İslam ülkeleri, Çin’in sözde terör mücadele ve radikalleşme karşıttı propagandasına destek verdi.” ifadelerini kaydetti.

Çin’e verilen desteğin İİT’nin itibarını zedelediğini kaydeden Richardson, “İİT, dünyanın farklı yerlerinde baskıya uğrayan Müslümanların savunucusu olacaksa kafasını başka yere çevirmek yerine Çin’in Sincan’a yönelik baskıcı politikasına baksın.” İfadelerini kaydetti.

Çin’de hak ihlalinin olmadığını ve terörle mücadele olduğunu belirten bildiriyi imzalayan ülkeler arasında Cezayir, Bahreyn, Mısır, Kuveyt, Suudi Arabistan, Umman, Pakistan, Katar, Somali, Sudan, Suriye, Tacikistan, Türkmenistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler bulunuyor. İİT içinde bulunan 57 ülke son dönemlerde Çin aleyhine herhangi bir açıklama yapmadı.

Aralarında Türkiye, Afganistan, Arnavutluk, Bangladeş, Endonezya, Malezya, Fas, ve Tunus’un bulunduğu ülkeler İİT’nin Çin’i desteklediği bildiriye imza atmadılar.

HABERE YORUM KAT