1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. İskoçlar Bağımsızlık Referandumuna Mesafeli
İskoçlar Bağımsızlık Referandumuna Mesafeli

İskoçlar Bağımsızlık Referandumuna Mesafeli

İskoçlar, AB'den ayrılma referandumunun sonucuna rağmen bağımsızlık referandumuna temkinli yaklaşıyor.

27 Haziran 2016 Pazartesi 12:39A+A-

Survation tarafından yapılan ankete göre, İskoçların çoğunluğu, Birleşik Krallık'ta Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma kararı aldığı referandumunda ağırlıklı olarak AB'de kalma yanlısı oy kullanmalarına rağmen yeni bir bağımsızlık referandumunu desteklemiyor.

Ankete katılan İskoçların yüzde 41.9'u yeni bir referandumu desteklerken, yüzde 44.7'si yeni bir referandum istemiyor.

İskoçya'nın her bölgesinde halkın AB'de kalma yanlısı oy kullanmasına rağmen Birleşik Krallık'ın genelinde AB'den ayrılık yönünde sonuç çıkması üzerine İskoçya'da yeniden bağımsızlık referandumu yapılması gündeme gelmişti.

İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon Pazar günü yaptığı açıklamada bağımsızlık için yeni referandumun "yüksek ihtimal" olduğunu ve İngiltere'nin ayrılık kararına yasal engel çıkarmak da dahil İskoçya'nın AB'de kalmak için ne gerekiyorsa yapacağını söyledi.

REFERANDUM YAPILIRSA BAĞIMSIZLIK OYLANIR

Daily Record ve Daily Mirror gazeteleri için 25 Haziran'da bin kişiyle yapılan anketteki sonuçlar yeni bir bağımsızlık referandumuna halkın yarısından fazlasının destek vermediğini gösterse de, referandumun yapılması durumunda seçmenin bağımsızlıktan yana oy kulkanacağını gösteriyor.

İngiltere'nin yeni başbakanı olması muhtemel Boris Johnson dün yaptığı bir açıklamada İskoçya'da yeni bir referandum için "gerçek bir iştah" görmediğini söylemişti.

İskoçya Eylül 2014'te yapılan Birleşik Krallık'tan ayrılmak için bağımsızlık referandumuna gitmiş, hayır oyları yüzde 55 ile yüzde 45'te kalan evet oylarını geçmişti.

 

HABERE YORUM KAT