1. YAZARLAR

  2. Umur Talu

  3. İskenderun şüphesi -1
Umur Talu

Umur Talu

Yazarın Tüm Yazıları >

İskenderun şüphesi -1

01 Ağustos 2010 Pazar 17:13A+A-

Duydunuz mu:

“Garip bir iddia” geldi ABD’den.

Mavi Marmara’ya kanlı İsrail baskınıyla eş zamanlı İskenderun “PKK baskını”nda “İsrailliler yer almış olabilir”di.

***

Dipsiz Kuyu, pek komplocu olmayıp sorunların tarihsel, kültürel, siyasi, insani yönlerini pek ihmal etmese de, izleyen biliyor, bu teze kısmen yakın yazılarla da çıktı.

Sadece 6 şehitli İskenderun yahut Başbakan’ın “taşeron” tezi mevsiminde değil…

2003’te “Irak işgaline yataklık” tezkeresi kabul edilmeyince olan biteni anlamaya çalışırken de.

İnancıma göre;

Türkiye’nin burnunu sürtme operasyonu için, ABD yönetimindeki “İsrail kankası şahinler”in bir kısmı, İsrail’de kimi odaklar, Avrupa’da bazı istihbarat mensupları (özellikle Alman) ve Türkiye’de kimi askeri, sivil uzantılar hareketlenmişti.

Kimi suikast ile durmuş PKK saldırılarının patlaması arkasındakilerden biri de buydu!

***

ABD’de epey izlenen muhafazakar internet gazetesi WorldNetDaily birkaç gün önce “İskenderun iddiası”nı verdi. Bizde de kısmen alıntı yapıldı.

Bu site, “iyi İsrail kaynakları”na da sahip olsa da, sadece iddia.

Ama boş mu acaba?

Bizde bir generalin, o günler çok aceleyle dediği gibi, “İsrail bağlantısı fasa fiso” mu?

***

Sitenin atıf yaptığı KUDO isimli şirket ile kurucusu Shlomi Michaels. Ve eski ortağı, parlamenter, eski MOSSAD şefi Yatom.

Bunlar, işgal öncesinden bağlantılar kurarak, Kuzey Irak’ta “iş” yapmakla gündeme gelmişler. İşlerin bir kısmı da, eski YAMAM (İsrail karşı terör komando grubu) mensubu Michaels’in örgütlediği “terör ve anti terör eğitimi”.

Site, bu özel şirketten eski İsrailli komandoların “PKK eğitiminde ve İskenderun saldırısında yer almış olabileceğine (veya bağlantılı olduğuna) dair iddiaları” yazmış; kesin dil kullanmadan.

***

Kuzey Irak’ta “İsrailli varlığı”nı ilk yazanlardan biri, Vietnam ve Irak’ta ABD suçlarını çıkaran Pulitzer ödüllü Seymour Hersh idi.

Sonra, Mother Jones’tan Laura Rozen bağlantıları ve Michaels’i epeyce araştırdı.

Manzara şöyle:

  1. KUDO’nun manası “Kürt Kalkınma Örgütü”. İsviçre’ye kayıtlı, İsrail’de mukim. Eski MOSSAD şefiyle kurdukları bir üst şirket ise INTEROP.
  2. Bu İsrailliler ile Kuzey Irak, özellikle Barzani arasındaki bağlantılardan biri, Alman istihbaratı eski şefi Berndt Schidbauer.
  3. Bir başka kilit isim, CIA’nın aşırı İsrail yanlısı eski başı Woolsey. Yine CIA bağlantılı William Webster.
  4. Michaels’in ciddi Türkiye bağlantıları, adres ve telefonları da var. “İşler” için!
  5. KUDO’nun işbirliği yaptığı şirketlerden biri, Dilligence LLC. ABD’li özel güvenlik şirketi. Irak’ta işkenceli sorgularıyla gündeme geldi.
  6. Michaels, Erbil’de havaalanı inşaatından, “Gizli Z Kampı”nda askeri eğitime kadar epey işe girmiş.
  7. 2006’da, Ankara’nın şikayeti üzerine, o devir resmen “one minute” olmadığından, İsrail devleti, “İsraillilerin Kuzey Irak’ta izinsiz varlığı”ndan dolayı soruşturmuş. Veya muşmuş yapmış!

***

İlginç bir not şu:

Kuzey Irak’taki İsrailli eski komandolardan biri 2006’da, “Bölgede İsrail varlığının ilk görüntüleri”ni veren BBC’ye demiş ki:

“Sınırı Türkiye’den geçtik. Ve istihbarat görevlilerinden biri (asker?.. sivil memur?) pasaportumuzu damgalatmadan bizi sınırdan geçirdi. Onlar milliyetimizi anladıysa, başlarındakiler de öğrenmiştir.”

İnanır mısınız, tam anlamadım:

Türkiye sınırından pasaport damgalatmadan geçiren istihbarat görevlisi… İsrailli mi, Iraklı mı, ABD’li mi, Kürt mü, Türk mü?

Türkiye’den K. Irak’a geçenler, aynen geriye de gelip gitti mi? Pasaportsuz ama silahlı, mesela!

[email protected]
 

HABERTÜRK

YAZIYA YORUM KAT