1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. KAFKASYA

  4. IŞİD Kafkasya'da Ne Yapmak İstiyor?
IŞİD Kafkasya'da Ne Yapmak İstiyor?

IŞİD Kafkasya'da Ne Yapmak İstiyor?

IŞİD örgütüne destek veren bazı Türkçe siteler Kafkasya Emirliği'nin IŞİD'e biat ettiğini duyurdu. Fakat kısa süre içerisinde bu haberin asparagas olduğu ortaya çıktı.

23 Haziran 2015 Salı 00:54A+A-

IŞİD örgütüne destek veren bazı Türkçe siteler Kafkasya Emirliği'nin IŞİD'e biat ettiğini duyurdu. Fakat kısa süre içerisinde bu haberin asparagas olduğu ortaya çıktı. Başta Suriye olmak üzere dünyanın pek çok bölgesinde İslami Hareketlere karşı savaşan IŞİD Örgütü'nün bu tarz yalan haberleri sık sık bir propaganda aracı olarak kullandığı biliniyor.

Suriye'de Esed rejimine karşı savaşan muhaliflerin kontrolündeki bölgelere saldırılar düzenleyerek direnişi kırmaya çalışan IŞİD Örgütü, gözünü Kafkasya'ya dikti.

Daha önce Esed rejiminden Suriyeli muhalif örgütlerin savaşarak aldığı şehirlere canlı bomba eylemleri düzenleyerek ve bombalı araçlarla saldırarak kuşatan ve bu şekilde Deyr-ez Zor, El Bab, Munbuj, Rakka gibi kentleri ele geçiren IŞİD'in "direnişi kırmaya dönük stratejisi" Afganistan'dan sonra Kafkasya'ya ulaştı.

Başta Çeçenistan olmak üzere Kuzey Kafkasya'da Rus işgaline karşı sürdürülen direnişin lideri Kafkasya Emiri Dokko Umarov'un hayatını kaybetmesi üzerine bu topraklara sızmayı başaran IŞİD Örgütü, Umarov'un halefi Ali Ebu Muhammed'in de şiddetli muhalefeti ile karşılaşmıştı. Dağıstan'da IŞİD'e katılan bazı komutanlara karşı yaptığı konuşmada Ebu Muhammed Kebekov, bu kişileri "beyinsizlik"le suçlamış ve yaptıklarının Ruslara yarayacağını söylemişti.

IŞİD Yalan Propaganda ve Asparagas Haberler Yapıyor

IŞİD Örgütü aralarında bir Çeçen komutanın da olduğu Kuzey Kafkasya'daki bazı komutanların kendilerine katılmasını, tüm Kafkasya Emirliği'nin biatı şeklinde duyurdu. Son olarak örgütün Türkçe sitesinde yayınlanan bir Rusça ses kaydında, "Kafkasya Emirliğinin bütünüyle Bağdadi'ye biat ettiği" iddia edildi.

Meçhul bir kişinin yayınladığı ses kaydında, Kafkasyalı direnişçilerin IŞİD Örgütüne katıldığı iddiası ise gülünç bulundu. Stüdyoda doldurulan kayıtta, adını açıklamayan ve Rusça konuşan kişinin tüm direnişçileri IŞİD'e katılmaya çağırırken Suriye'ye mi, Irak'a mı davet ettiği de anlaşılamadı.

Bilindiği gibi, Kafkasyalı direnişçiler Rus Ordusu ve yerli işbirlikçi milislere karşı son derece zorlu bir coğrafi koşulda mücadele veriyor. Bugüne kadar liderler de dahil olmak üzere hiçbir direnişçi stüdyo ortamında ses kaydı yayınlamadı.

IŞİD Örgütü'nün propaganda yapmak için bu tarz asparagas haberleri yaptırmaya başlaması, örgütün iddia edilenin aksine güç kaybettiği şeklinde yorumlanıyor.

IŞİD'in Kafkasya'ya Girmesi Rusya'nın ve Kadirov'un İşine Geliyor

Rusya Federasyonu, 1994 yılından bu yana Kafkasya'da kimi zaman yüksek kimi zaman düşük yoğunluklu olarak devam eden savaş sebebiyle bölgede yaklaşık 400 bin asker bulundurmak zorunda kalıyordu. Rusya tüm uğraşlarına rağmen bölgedeki işgalini dünya kamuoyunda ve BM'de meşrulaştırıcı bir desteğe sahip olamadı.

Fakat, Dağıstanlı iki komutanın IŞİD'e katıldığını açıklamasından hemen sonra Rusya Dışişleri Bakanlığı bir açıklama yaparak, Kafkasyalı savaşçılarının gerçek maksatlarının "bağımsızlık" olmadığını bu kişilerin "gözü dönmüş teröristler"olduğunu ifade ederek güçlü bir propaganda imkanına kavuştu.

Çeçenistan'ın Rus destekli lideri Ramzan Kadirov ise Çeçenistan'da Rus işgalinden rahatsızlık duyan gençlerin Suriye'ye giderek IŞİD'e katılabilmesi için elinden gelen çabayı gösteriyor. Bu amaçla başkent Grozni'den ayrılan ve Suriye'ye giden gençlerin kimlik tespitlerini yaptıktan sonra kendilerine hiçbir zorluk çıkarmıyor. Fakat bu kişilerin bir daha ülkelerine dönmelerine izin vermiyor. Bu şekilde dönen çok sayıda gencin gözaltına alındığı ve Rusya'daki hapishanelere gönderildiği Çeçenistan İçişleri Bakanlığı tarafından geçtiğimiz gün açıklandı.

Kadirov rejiminin bu şekilde izlediği politika ile, Kafkasya'da Rus Ordusu'na karşı yürütülen savaşa katılmayı düşünen ya da böyle bir potansiyele sahip gençleri bölgeden uzaklaştırıp Rusya'nın elini rahatlatmaya çalıştığı ifade ediliyor. Bu sayede Suriye'de Rus destekli Esed rejimine karşı savaşan Suriyeli muhaliflerin gücünü de kırmış oluyor. 

Kafkasya'da 21 yıldır Rus Ordusuna karşı mücadele eden Kafkasyalı direnişçilerin Rus destekli milis güçlerden sonra şimdi de IŞİD militanlarıyla karşı karşıya gelmesi direnişin zorlu bir sürece girdiğini gösteriyor. 

Kaynak: Kafkasya Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT

1 Yorum