1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. İşbirlikçilerin Fetvaları da Mısır Halkını İkna Edemedi!
İşbirlikçilerin Fetvaları da Mısır Halkını İkna Edemedi!

İşbirlikçilerin Fetvaları da Mısır Halkını İkna Edemedi!

Cuntanın hizmetindeki sözde dini kuruluş ve şahısların seçimlere katılımı teşvik eden fetvalarına Mısır halkı itibar etmedi.

30 Ekim 2015 Cuma 18:43A+A-

HAKSÖZ HABER

18-19 Ekim’de ilk turu tamamlanan Mısır seçimlerinde Sisi cuntasının katılımı artırmaya yönelik tüm çabaları fos çıkmış oldu. Dini kuruluşların da cuntanın seçim kampanyasında rol almalarına rağmen sonucun değişmemesi ise asıl çarpıcı husustu.

Mısır Evkaf Bakanlığı seçimlerin hemen öncesinde, 16 Ekim Cuma günü hutbeler aracılığıyla tüm Mısırlılara sandığa gitme çağrısı yapmıştı.

Darbecilerin İhvan’ı dini siyasete alet etme suçlamalarına karşılık cuntanın işbaşına geldiği günden beri dinin darbe yönetimi tarafından alabildiğine istismar edildiği görülmekte. Bunun en açık tezahürü ise seçimler vasıtasıyla sergilendi.

Mısır Başmüftüsü Şevki Allem 17 Ekim’de oy kullanmaktan kaçınanların günaha gireceklerini söyledi. İslami Araştırmalar Akademisi’nden Abdullah Neccar ise yayınladığı fetva ile seçimlere katılmayanların namazı terk etmekle eşdeğer bir günah işlediklerini beyan etti. Neccar kendisine sorulan bir soruya cevaben “eğer iktidarda İhvan olsaydı seçimlere katılanların cehenneme gideceklerini söylerdim çünkü Müslüman Kardeşler Ortadoğu’da kaosu yaymak için ABD ve İsrail tarafından kullanılan bir maşadır” şeklinde konuştu.

15 Ekim’de El-Ezher’e bağlı beş kuruluş da yayınladıkları ortak fetvada seçimlere katılımın mübarek bir görev olduğunu ifade etmişlerdi.

Ve tüm bunlara bir taraftan Hükümetin para cezası ile tehdidi, diğer taraftan rejime bağlı dini kurum ve şahsiyetlerin fetvalarına rağmen katılım % 26 oranında kaldı, üstelik de resmi olarak açıklanan bu rakamın bile gerçekleştiğine çok az kişi inanmakta.

Al Monitor’dan kısaltarak çev. Hasan Soylu

HABERE YORUM KAT