1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. İran’dan Havalanan Rus Jetleri Suriye’deki Hedefleri Bombaladı!
İran’dan Havalanan Rus Jetleri Suriye’deki Hedefleri Bombaladı!

İran’dan Havalanan Rus Jetleri Suriye’deki Hedefleri Bombaladı!

Rusya hükümeti İran’ın Hamedan şehrindeki askeri üsten havalanan jetlerinin Suriye’de IŞİD ve Nusra hedeflerini bombaladığını duyurdu.

17 Ağustos 2016 Çarşamba 16:54A+A-

Haksöz Haber

MEE'den Tercüme Eden: Hasan Soylu

Rusya’nın 16 Ağustos Salı günü gerçekleştirdiği operasyonla 1979’daki devrimden bu yana İran ilk kez yabancı bir güce toprakları üzerinde askeri faaliyet izni vermiş oldu.

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Tu-22M3 uzun menzilli jetler ve Su-34 tipi bombardıman uçaklarıyla İran’ın Hamedan üssünden kalkarak Suriye’nin Halep, Deyr ez-Zor ve İdlib kentlerindeki ‘terörist gruplar’a yönelik gerçekleştirilen operasyonlarda “teröristlerin silah depoları ve kumanda merkezleriyle birlikte çok sayıda teröristin de imha” edildiği bildirildi.

Savunma Bakanlığı açıklamasına ek olarak Hamedan’dan havalanan bir Tu-22 jetinin görüntülerine de yer verildi.

Tu-22 jetleri daha önce Rusya’dan kalkarak Suriye’deki hedefleri bombalıyordu. İran üssünün kullanılmasıyla bu mesafe 2.000 km. kadar kısaltılmış oluyor. Bu uçakların büyüklüğü yüzünden Rusya’nın Lazkiye’deki üssünden havalanmaları mümkün olamıyor.

Irak Başbakanı Haydar el-ibadi ülkesinin hava sahasını Rus jetlerine açtıklarını, tek şartlarının Irak’ta kullanacakları hava koridorunun şehirlerin üzerinden değil, yerleşim dışı bölgelerin üzerinden geçmesi olduğunu söyledi.

İbadi aynı iznin Kuveyt’ten kalkıp IŞİD hedeflerini bombalayan ABD öncülüğündeki koalisyon uçakları için de geçerli olduğunu söyledi.

Rusya haber ajansı Moskova’nın İran ve Irak’tan uzun menzilli füzeleri için de hava sahalarını kullanmak istediğini duyurmuştu.

İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi sekreteri Ali Şemkani Moskova ile İran’ın Suriye’de “terörizm”e karşı savaşmak için kapasite ve imkanlarının karşılıklı yararlandırdıklarını açıkladı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise Salı günü Halep’te muhaliflerin kontrolündeki bölgeleri hedef alan iki ayrı hava saldırısında 19 sivilin can verdiğini duyurdu.

russia_iran_02-01.jpg

rusya-003.jpg

HABERE YORUM KAT

2 Yorum