1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. İran’dan FHKC’ye Suriye Ödülü
İran’dan FHKC’ye Suriye Ödülü

İran’dan FHKC’ye Suriye Ödülü

İran, Hamas’a olan desteğini keserken Baas rejimine destek veren Filistinli sol örgüt FHKC’yle ilişkilerini geliştiriyor.

24 Eylül 2013 Salı 12:41A+A-

HAKSÖZ-HABER

Hamas’la ilişkileri bozulan İran, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi ile olan temasını geliştiriyor. İran, son dönemlerde Suriye konusunda Esed rejiminin yanında yer alan FHKC’nin hem siyasi hem askeri kanadıyla yoğun temas içinde.

FHKC’nin üst düzey yetkilileri Al-Monitor’a yaptıkları açıklamalarda İran’ın son dönemlerde Filistin direniş güçleri ile ittifakını geliştirdiğini ve kendilerine mali ve askeri yardımlarda bulunduğunu bildirdiler. Aynı kişiler FHKC liderliği ile İranlı yetkililer arasında Lübnanlıların aracılığıyla Beyrut, Şam ve Tahran’da bir dizi görüşme gerçekleştirildiğini de ifade ettikten sonra “İran desteğiyle birlikte iç reorganizasyonunu tamamlayan FHKC’nin askeri kanadı, Ebu Ali Mustafa Tugaylarının gücünde büyük gelişme” olacağını umduklarını da vurguladılar.

Bilindiği gibi FHKC, Suriye rejimine ve Hizbullah’a açık destek vermiş ve Gazze’de düzenlediği etkinliklerde Hasan Nasrallah’ın resimlerini taşımıştı. Hatta FHKC politbürosundan Ebu Ahmed Fuad ABD’nin Suriye’yi vurması durumunda kendilerinin de İsrail’i hedef alabileceklerini duyurmuştu.

Daha önce Filistinli İslami direniş gruplarından Hamas ve İslami Cihad’a açık destek veren İran, Suriye sorunundan itibaren Hamas’a desteğini kesmişti.

Al-Monitor’a bir açıklama yapan yazar ve insan hakları aktivisti Mustafa İbrahim, İran’ın bölgedeki etkisini ve gücünü artırabilmek için her türden örgüt, kurum ve şahısla ilişki kurmaya çalıştığını ve bunun için elinden geleni yaptığını belirtti.

FHKC’nin Gazzeli bir yetkilisi ise Al-Monitor’a yaptığı açıklamada şunu vurguladı: “İran’dan hep destek talep ederdik ama ayak sürerlerdi. Bugün ise ihtiyaç duyduğumuz her şeyi hem mali, hem askeri açıdan tereddütsüz karşılıyorlar, özellikle de FHKC’nin Suriye krizinde belirlediği net tutumdan sonra.

------

Hazım Baluşa / Al-Monitor

Çev: Hasan Soylu / Haksöz-Haber 

HABERE YORUM KAT

4 Yorum