1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. İran'da seçimlere Hamaney darbesi!
İran'da seçimlere Hamaney darbesi!

İran'da seçimlere Hamaney darbesi!

İran’da seçimler Hamaney’in istediği aday için yapılacak!

25 Mayıs 2021 Salı 17:22A+A-

HAKSÖZ HABER

Seçimler İran’ın içinde bulunduğu çıkmazın en büyük göstergesi haline geldi.. Yüzlerce aday Hamaney’e bağlı Anayasa Koruyucular Konseyi tarafından elimine edilerek Hamaney’in desteklediği İbrahim Reisi rakipsiz bırakıldı.

İran’da seçimlerde aday belirleme işlemi şu şekilde gerçekleşiyor: Aday adayları İçişleri Bakanlığına başvurularını veriyorlar. Bu aday adaylarını Anayasayı Koruyucular Konseyi kendi belirlediği liyakat esaslarına göre değerlendirmeye alıyor. Konsey elemesini yaptıktan sonra İçişlerine Bakanlığına aday listelerini gönderiyor.

Dün Haksöz Haber’de yayımlanan Tarık Asaf’ın incelemesi seçimleri ‘göstermelik’ şeklinde tanımlamıştı. Bu sabah İran resmi ajansları tarafından duyurulan gelişmeyle seçimlerin uydurma olduğu kanıtlandı. Reisi’ye rakip olabilecek tüm reformist ve ılımlı adaylar seçim dışında bırakıldı.

Ali Laricani, Mahmud Ahmedinejad, İshak Cihangiri, Mustafa Taczade gibi toplumda karşılıkları olan adaylar seçimlere alınmayarak Reisi’nin Cumhurbaşkanlığı hatta daha sonrasında bugünkü Hamaney’in makamı olan rehberliği bile garantilemiş oldu. İran’da artık seçim yoluyla bir şeylerin değişmesi imkansız hale geldi denilebilir.

Bu gelişmeyle İran’daki seçimler Suriye devlet başkanlığı seçimleriyle büyük paralellik arz eder hale geldi. İran’ın Şii hilalinde seçimler göstermelik olduğu kadar komik bir vasatta gerçekleşiyor. Direniş ekseni seçimleri gururla sunar: Her şey müesses nizamı korumak için vardır!

whatsapp-image-2021-05-25-at-16-01-06.jpeg

whatsapp-image-2021-05-25-at-16-01-05.jpeg

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

2 Yorum