1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. İran’da “Karabağ’a destek” eylemlerine katılanlara hapis cezası
İran’da “Karabağ’a destek” eylemlerine katılanlara hapis cezası

İran’da “Karabağ’a destek” eylemlerine katılanlara hapis cezası

İran yargı makamları Karabağ’a destek eylemi gerçekleştiren aktivistlere 1 yıl hapis cezası verdi.

13 Ocak 2021 Çarşamba 14:26A+A-

HAKSÖZ HABER

Dağlık Karabağ’ın bir bölümünün Ermenistan işgalinden kurtulması sürecinde İran’da Azerbaycan’a destek için eylem gerçekleştiren aktivistlere dava açılmıştı. Basına yansıyan haberlere göre Azeri kökenli 5 kişiye toplamda 5 yıl hapis ve 300 kırbaç cezası verildi. Tek suçları ise İran kamuoyunda Karabağ’da yaşananlar hakkında duyarlılık oluşturmaya çalışmaları.

ABD’de Azerice yayın yapan ve Bakü’de de temsilciliği bulunan GünAz TV’nin haberine göre Hakime Ahmedi, Sadullah Sasani, Rahim Sasani, Yasemin Zaferi ve Mehdi Hurmalı Tebriz’de devam eden yargılamalarında Karabağ eylemlerine katıldıkları için hapis cezasına mahkum edildiler. Azerbaycan'ın Tebriz Konsolosluğu önünde yapılan eylemde tutuklanan aktivistlere  1'er yıl hapis ve 60 kırbaç cezası verildi.

yuh.jpg

Mahkeme suç unsuru olarak ‘toplumun huzurunu kaçırmak’ iddiasını öne sürerek aktivistlerin fotoğraf çekip video kaydı aldığını da mahkeme kayıtlarına düştü! Karabağ Savaşı’nda duyarlılık oluşturmak için fotoğraf ve video çeken insanları ‘toplumun huzurunu kaçırmak’ ile suçlayan İran yargısının verdiği karar aslında İran rejiminin Karabağ konusundaki tutumunu da açık ediyor.

Karabağ Savaşı’nda ikircikli bir görüntü veren İran, iç kamuoyundaki tepkilerden çekinmesi Suriye’yi işgal ettiği gibi Karabağ’a da Ermenistan’ın yanında pekala girebilirdi. Yine aynı sebepten olsa gerek aktivistlere verilen cezalar hemen ertelendi. 4 yıl içinde aynı suçu işlememeleri şartıyla serbest bırakılan Azeri eylemciler üzerinden İran’daki Azeri topluma da mesaj verilmiş olunuyor!

whatsapp-image-2021-01-13-at-14-12-37.jpeg

(Farsça çeviriler Tarık Asaf tarafından yapılmıştır.)

HABERE YORUM KAT