1. YAZARLAR

  2. Abdulbari Atwan

  3. İran'a karşı yoğun İsrail kışkırtması
Abdulbari Atwan

Abdulbari Atwan

Yazarın Tüm Yazıları >

İran'a karşı yoğun İsrail kışkırtması

04 Mayıs 2008 Pazar 07:11A+A-

İsrail, İran'a ve nükleer programına karşı yeni kışkırtma kampanyasına girmeye başladı. Aynı zaman zarfında halihazırda Körfez sularındaki iki Amerikan uçak gemisi başka savaş gemileriyle tatbikatlar yapıyorlar.

İsrail hareketlenmesi dünyanın iki temel başkenti Washington ve Londra üzerinde yoğunlaşıyor. Bu iki devletin gelişen İran askerî gücüne yönelik endişesi noktasında İsrail'e katılması ve halihazırda uluslararası Güvenlik Konseyi'nde devam eden, yeni yaptırımlar dayatma çabalarında bariz rol oynaması tesadüfi değil. İsrail şahinlerinin ileri gelenlerinden görülen İsrail Başbakan Yardımcısı ve Ulaştırma Bakanı Şaul Mofaz, Amerikalı yetkilileri İran'a karşı kışkırtmayı ve bu yönde ABD yönetimine baskı uygulaması için Yahudi lobisini dolduruşa getirmeyi hedefleyen bir dizi bağlantı kurdu. İsrail ordusu eski genelkurmay başkanı General Mofaz 'İsrail'in İran'ın nükleer silaha sahip olmasını kabul etmeyeceğini' ifade ederek 'bütün seçeneklere kapı açık' dedi ve Amerikan Sava radyosuna yaptığı açıklamalarda İran'ın nükleer silah aracılığıyla Ortadoğu bölgesinde süper devlet olmak istediğini ilave etti. İsrail istihbarat organlarındaki bir grup üst düzey yetkiliyi kapsayan büyük bir heyetin başında bu sabah Londra'ya varan İsrail dışişleri bakanı ise İngiliz meslektaşı ve diğer yetkililerle görüşmelerinde İran nükleer tehlikesi ve mücadele yöntemleri üzerinde yoğunlaşacağını ifade etti. Bu İsrail diplomatik faaliyetleri İran'ın Irak'taki nüfuzunun genişlemesi ve modern silahlarla 'terörist' grupları donatması üzerinde yoğunlaşan Amerikan medya kampanyalarıyla aynı zamana denk geliyor. İran'ın adı geçen gruplara desteği Amerikan ordusu saflarındaki ölü sayısının artışına yol açıyormuş.

ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin başını çektiği ve ABD'nin Güvenlik Konseyi'ndeki eski elçisi John Bulton gibi aşırılıkçı isimleri içeren Amerikan yönetimindeki şahin kanat, bu savaşın planını yapıyor, bölgedeki ve dünyadaki müttefiklerini seferber ediyor. Cheney'nin altı aydan az bir süre içinde iki defa Ortadoğu bölgesini ziyaret etmesi ve bu ziyaretler sırasında Irak, Suudi Arabistan, Bahreyn, Mısır, Umman ve Türkiye'nin yanı sıra İsrail'de durması dikkat çekiciydi. Bu ülkelerdeki yetkililerle görüşme takviminin zirvesinde İran nükleer dosyası yer alıyordu. John Bulton bu şahin kanadın sözcüsü olarak 'İran'a yönelik savaştan daha kötüsü İran'ın nükleer silaha sahip olması' diyor. Bulton'un bu husustaki sözlerinin ciddiye alınması gerekli. Zira bu adam ABD yönetiminde bakan yardımcısı iken Irak'taki savaş öncesi de benzer sözleri tekrarlamıştı. Bölge tehlikeli bölgesel bir savaşa doğru gidiyor ve Sayın Hillary Clinton, 'İran İsrail'e saldırdığı zaman İran'ı haritadan sileceğini' ifade ederken İran'a yönelik bu kışkırtma ortamını iyi hissetmeli. İran'ın İsrail'e saldırması çok uzak bir ihtimal, ancak halihazırdaki İsrail hareketlenmelerini hesaplarımıza alacak olursak tam tersi yaşanabilir. Yani İsrail, ABD'nin yeşil ışık yakmasıyla İran'a saldırabilir. Bu durum İran'ı karşılık vermeye itecek ve sonrasında kapsamlı Amerikan saldırısına maruz kalmasına yol açacaktır. (Londra'da Arapça yayımlanan El Kuds El Arabi gazetesi, 2 Mayıs 2008)

Zaman gazetesi

YAZIYA YORUM KAT