1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. İran'a Karşı Kabaran Öfke, Basra'ya Suikastlar Olarak Dönüyor
İran'a Karşı Kabaran Öfke, Basra'ya Suikastlar Olarak Dönüyor

İran'a Karşı Kabaran Öfke, Basra'ya Suikastlar Olarak Dönüyor

Irak'ın en önemli petrol rezervlerini barındıran ve enerji kaynaklarının transferi için dört büyük limana sahip olan Basra, şimdilerde adam kaçırma ve faili meçhul cinayetlerle anılıyor.

26 Eylül 2018 Çarşamba 13:22A+A-

HAKSÖZ-HABER

Uzun bir zamandır Basra halkının hedefi olan İran ve İran'la beraber çalışan örgütler, haklı ve öfkeli protestoları engellemek amacıyla muhalif unsurlara karşı şimdi de bildik istihbarat operasyonları düzenliyorlar.

Geçen hafta Dr. Hacer Yusuf'un kaçırılmasının ardından bu sefer de aktivist Suad El Ali tertiplenen  bir suikastla katledildi. Basra'da İran karşıtı protestolarda önemli bir rol üstlenen El Ali aynı zamanda kendi kurduğu insan hakları örgütün başkanlığını da yürütüyordu.

Yeni Akit gazetesinde yer alan konuyla ilgili bir haberde şunlar kaydedildi:

Irak'ın güneyindeki petrol zengini Basra'da yaklaşık iki ay süren gösterilerin öncü isimlerinden kadın aktivist Suad el-Ali uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

Yerel basında yer alan haberlere göre, Basra'da işsizlik ve elektrik kesintileri nedeniyle 8 Temmuz'da patlak veren gösterilerin önde gelen isimlerinden Suad el-Ali eşiyle birlikte araçlarına bindikleri sırada silahlı saldırıya uğradı. Kadın aktivist olay yerinde yaşamını yitirirken eşi ise saldırıdan yaralı kurtuldu.

Saldırı anına ilişkin sosyal medyada yayınlanan güvenlik kameraları görüntülerinde Suad el-Ali ve eşinin araçlarına doğru ilerledikleri sırada kimliği henüz belirlenemeyen kişilerce kurşun yağmuruna tutuldukları görülüyor.

Kadın aktivistin, kendisinin kurduğu bir insan hakları örgütüne başkanlık ettiği belirtildi.

Bir süre önce de Basra'daki gösterilerde gönüllü doktorluk yapan Hacer Yusuf isimli bir kadın aktivist yine kimliği belirlenemeyen kişiler tarafından kaçırılmıştı.

Basra'da geçen temmuz ayında patlak veren gösteriler kısa süre içinde İran karşıtı eylemlere dönüşmüş ve İran'ın kentteki konsolosluk binası ateşe verilmişti. Bu nedenle kaçırma veya öldürme gibi bu tür eylemlerin arkasında göstericilerin gözünün korkutulmasını isteyen İran destekli Şii milisler olduğu iddia ediliyor.

BASRA'DAKİ GÖSTERİLER

Irak petrolünün yaklaşık yüzde 80'inin çıkarıldığı Basra vilayeti, 8 Temmuz'dan 7 Eylül'e kadar büyük gösteriler ve ardından meydana gelen şiddet olaylarına sahne olmuştu. Basra halkı ilk önce elektrik kesintisi ve işsizlik için sokağa çıkmış daha sonra buna içme suyu krizi de eklenmişti.

Merkezi hükümetin "sorunları çözeceğiz" vaatlerine inanmayan öfkeli Basralılar, valilik, belediye, bazı Şii parti binalarıyla son olarak İran'ın Basra'daki Konsolosluk binasını ateş vermişti. Basra'da yaklaşık iki ay süren gösterilerde 30'dan fazla gösterici hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi yaralanmıştı.

 

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT