1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. İran devrim sürecinin çöküşü ve Reisi’nin ölümü
İran devrim sürecinin çöküşü ve Reisi’nin ölümü

İran devrim sürecinin çöküşü ve Reisi’nin ölümü

Hamza Türkmen, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin ölümüyle sonuçlanan helikopter kazasını yorumladı.

21 Mayıs 2024 Salı 19:41A+A-

İran Devrim Süreci’nin çöküşü ve Reisi’nin ölümü

HAMZA TÜRKMEN / HAKSÖZ-HABER

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi taşıyan helikopter, Azerbaycan sınırında Azerbaycan ile birlikte yapılan Kız Kalesi baraj açılışından Tebriz kentine dönerken 19 Mayıs Pazar sabahı düştü. Zengezur Koridoru’nun hemen güneyindeki Verzigan bölgesinin dağlık alanında gerçekleşen olayın yerini bulmak saatler aldı. Binlerce arama kurtarma ekibi 15 saat soğuk, yağmur ve sisle mücadele etti ama enkaza ulaşamadı. Ancak helikopterin düştüğü yer Türkiye’den istenen Akıncı TİHA sayesinde 2 saat 21 dakika içinde Pazartesi sabahı saat 02.36’da tespit edildi. Helikopter yere çakılmış Reisi ve beraberinde bulunan Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, diğer ekip elemanları ölmüştü.

Bu vakıa ilk andan itibaren kaza veya içten yapılan bir suikast ya da dışardan gerçekleştirilen sabotaj ihtimalleri üzerinden değerlendirildi.

Helikopter düşmüş müydü düşürülmüş müydü? Olayı uçuk komplolarla izah eden bazı ekran yorumcuları ve sosyal medya kullanıcıları kadar; spontane/kendiliğinden bir kaza olarak açıklayıp geçiştirmeye çalışan İran medyası da korumacı bir komplo izahını örgütlemeye çalışmıştı. Oysa bu olay bölgedeki suikastlar serisi, iç kargaşalar ve çatışmalar gözetilerek farklı açılardan İran’ın kapasitesi, iç ve dış politikaları, aksiyonları ve geleceği açısından tabii ki irdelenmeliydi. Olayın değerlendirilmesi hem İran’ın iç kamplaşması ve aktörleri hem bölgedeki politik hesapları, hem de ümmet maslahatı açısından vakii/gerçekçi verilerle tutarlı analizlere muhtaç.

Yazının devamı >>>