1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. İran 'çakma' İHA’larıyla övünüyor!
İran 'çakma' İHA’larıyla övünüyor!

İran 'çakma' İHA’larıyla övünüyor!

İran rejimi ‘silah sanayisi’ ile kendisini komik duruma düşürmeye devam ediyor!

25 Şubat 2021 Perşembe 11:07A+A-

HAKSÖZ HABER

İran dünyaya kendisini olduğundan büyük göstermek için her şeyi yapabilecek olan bir devlet. Ekonomik ve askeri olarak ciddi sıkıntılar içinde boğuşan İran’da geçtiğimiz sene halk rejimi protesto etmek için sokaklara dökülmüştü.

Tüm bunlar dünyanın gözü önünde yaşanırken İran ise kendisine biatlı kişi ve gruplar eliyle daha farklı bir algı oluşturmaya çalışıyor. Bunda bir miktar başarılı olduğunu söylemek bile mümkün. Zira ’79 İran Devrimi retoriğini hala aşamayanlar bir takım ezberler üzerinden düşünce üretme gayretine giriyorlar. Bu işin beyhude bir çaba olduğunu baştan belirtmek gerek. Ümmetin İran rejiminden tek beklentisi rejimin en yakın zamanda yok olmasıdır!

İran’ın silah sanayisi üzerinden üretmeye çalıştığı algı ise gerçekten çok komik. Daha öncede yük tankerlerini savaş gemisi gibi göstermeye çalışan İran şimdi de tam donanımlı İHA ürettiğini ilan etti.

2020’nin Ocak ayında İHA çalışmalarına başladığını duyuran İran bir sene gibi bir süreçte ‘yerli’ İHA’sını üretmiş! Şuan dünyada İHA üretip satabilen sadece 6 ülke var. Türkiye’de bunlardan birisi. Sadece Baykar örneği incelendiğinde 1 veya maksimum 1.5 senede yerli imkanlarla İHA üretmenin imkansız olduğu görülecektir. Selçuk Bayraktar ağabeyi Haluk Bayraktar ile 2000’lerin ortasında başlattıkları çalışmadan 10 seneyi aşkın bir zaman dilimi sonrasında verim almaya başladılar.

Peki, İran’ın ‘yerli’ olarak tanıttığı Kaman-22 İHA’sı nereden geldi? Daha önce Basra Körfezi’nde keşif uçuşu yapan ABD İHA’larını düşüren İran’ın bu İHA’lardan yola çıkarak tersine mühendislik yaptığı ileri sürüldü. Bu yöntem savaş bölgelerinde uygulanan bir metot. Hamas da benzer yöntemlerle İsrail İHA’larının kopyasını üretmişti.

reaper-front-composite.jpg

Tabi ki kopya İHA’lar gerçeklerinin işlevselliğini sunmuyor ancak Hamas şartlarında savaş veren bir yapı için bu durum makbul karşılanabilirken kendisini olduğundan da büyük gösteren İran aynı şeyi yapınca yine komik duruma düşüyor.

Kaman-22 İHA’sını değerlendiren uzmanlar1, İHA’nın görüntüsüyle daha önce Basra Körfezi’nde düşürülen ABD MQ-9 Reaper İHA’sına tıpatıp benzediğini söylüyorlar. Hulasası İran yalan söylemeyi alışkanlık haline getirmiş bir devlet olarak gittikçe daha trajikomik bir konuma düşüyor. Gücü çocuk ve yaşlılara yeten İran, Suriye’de binlerce masum insanı katletti. Bu kadar zaafına rağmen İran gücünü sadece  işlediği cürümlere sessiz kalan Müslümanlardan alıyor!

HABERE YORUM KAT

2 Yorum