1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Irak’taki seçimlerde mağlup olan Haşdi Şabi’den darbe girişimi
Irak’taki seçimlerde mağlup olan Haşdi Şabi’den darbe girişimi

Irak’taki seçimlerde mağlup olan Haşdi Şabi’den darbe girişimi

Irak, ABD’nin işgal sürecinde sonraki en kaotik dönemi yaşıyor!

28 Aralık 2021 Salı 16:05A+A-

HAKSÖZ HABER

10 Aralık’ta kesinleşen seçim sonuçlarına göre İran destekli ittifak ağır bir yenilgi aldı. Haşdi Şabi’nin siyasi uzantısı olan Fetih Koalisyonu’nun milletvekili sayısı 47’den 17’ye düştü. İşin aslı Fetih’in milletvekili sayısı 14 olarak tahmin ediliyordu.

Yaşanan ağır mağlubiyeti kaldıramayan İran destekli gruplar Irak Yüksek Federal Mahkemesi binasını kuşattı ve içeriye girmeye çalıştı. Polis güçleri ise doğrudan yaşananlara müdahale etmeyi tercih etmeyince ordu sahaya indi. Ordunun olayları bastırma iddiasıyla sokağa inmesi ise seçimlerden galibiyetle ayrılan Sadr grubu ve yanlıları tarafından tedirginlikle karşılandı.

Ordunun sokaklara inmesinin ardından güvenlik gerekçesiyle cadde ve köprüler ulaşıma kapatıldı. İran destekli ittifakın seçim sonuçlarını tanımayarak sonuçları açıklayıp Fetih Koalisyonu’nun itirazını da reddeden Irak Yüksek Federal Mahkemesi'ni kuşatması Irak’ta var olan siyasi boşluğu daha da derinleştirecek.

Irak’ta ABD işgalinden sonra güçlü bir tahakküm kuran İran destekli gruplar statükolarının bozulmasını istemiyorlar. Başkent Bağdat’ın binlerce yıllık demografisini değiştirerek şehri “Şii hilalinin” bir parçası haline getiren İran’ın, Irak’ta ordu dahil olmak üzere devletin pek çok kurumunda ideolojik olarak kendisiyle birlikte hareket edenler gruplara sahip olduğu biliniyor!

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum