1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Irak'ta Teknokratlar Hükümeti Kurma Konusunda Anlaşma Yapıldı
Irak'ta Teknokratlar Hükümeti Kurma Konusunda Anlaşma Yapıldı

Irak'ta Teknokratlar Hükümeti Kurma Konusunda Anlaşma Yapıldı

Irak'ta Cumhurbaşkanı, Başbakan, Meclis Başkanı ile Sadr Hareketi hariç siyasi gruplar, yeni teknokratlar hükümeti kurma konusunda anlaştı.

11 Nisan 2016 Pazartesi 08:25A+A-

Cumhurbaşkanı Müsteşarı Şirvan el-Vaili, Irak resmi televizyon kanalına yaptığı açıklamada, siyasi grupların liderleri, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Meclis Başkanının, grupların her bir bakanlık için üçer aday sunması ve Başbakan Haydar el-İbadi'nin bunlardan birini seçerek meclise sunmasını öngören plan üzerinde anlaştığını söyledi.

Vaili, anlaşmanın yazıya geçirildiğini ancak onay için toplantıda bulunmamaları nedeniyle Sadr Hareketi ve Kürtlere sunulmasının beklendiğini ifade etti.

Irak parlementosunun salı günü yeni kabine oluşumunu oylaması bekleniyor.

Iraklı Şii lider Mukteda es-Sadr'ın siyasi kanadı Ahrar Grubu'nun Sözcüsü Cevad el-Cuburi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bağlı olduğu grubun, siyasi kotanın olmadığı bir teknokratlar hükümeti kurulmasını isteyen eylemcilerin taleplerinin görmezden gelinmesini kabul etmediğini söyledi.

Cuburi, siyasi grupların yeni hükümet için aday sunmasının yeniden siyasi kotalara dönülmesi anlamına geleceğini ve bu nedenle kendilerinin teklifi desteklemediklerini kaydetti.

İbadi, 16 bakandan oluşan teknokratlar hükümeti kabinesini 31 Mart'ta meclise sunmuştu. Meclisin, kabinede yer alan adayların öz geçmişini inceledikten sonra 10 gün içerisinde güven oylamasına sunacağı belirtilmişti. Söz konusu sürenin dolmasına rağmen meclis kabinedeki adayları güven oyuna sunamadı.

HABERE YORUM KAT