1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Irak'ta Şii Haşdi Şabi Milislerine Hristiyanlar da Katıldı
Irak'ta Şii Haşdi Şabi Milislerine Hristiyanlar da Katıldı

Irak'ta Şii Haşdi Şabi Milislerine Hristiyanlar da Katıldı

Irak'ta Şii Haşdi Şabi milisleri bünyesinde Hristiyan milislerden oluşan Babiliyyun Tugayı kuruldu.

16 Haziran 2015 Salı 17:25A+A-

Milis sayısı bin 700'den fazla olduğu belirtilen tugayın içerisinde Baas rejimi döneminden emekli Hristiyan komutanlar da yer alıyor.

Babiliyyun Tugayı lideri Reyyan el-Kildani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Haşdi Şabi'ye bağlı olarak Selahaddin, Beyci ve Enbar'daki cephelerde yer aldıklarını söyledi. 

Kildani, şöyle konuştu:

"Şii otorite Ali es-Sistani'nin cihat çağrısı üzerine biz de Haşdi Şabi saflarına katılma kararı aldık. Çünkü bu cihat çağrısı sadece Şiilere değil, tüm ülke halklarına yönelikti. Baas rejimi döneminde onlarca emekli Hristiyan komutanı toplayarak lideri olduğum hareketin askeri kanadını kurduk." 

Avrupa'da iltica başvurusunu iptal edip, geri dönerek birliğe katılan çok sayıda Hristiyan olduğunu aktaran Kildani, "Tugaydaki asker sayısını güvenlik nedenlerinden dolayı açıklayamayacağım. Ancak asker sayısı bin 700'den fazladır" dedi. 

Başbakan İbadi'ye yakın

Başbakan Haydar el-İbadi ile çok yakın ilişki içerisinde olduklarına da değinen Kildani, eski Başbakan Nuri el-Maliki ile de yakın olduğu iddialarına ise "Maliki, aziz dostum ve kardeşimdir. İbadi ile olduğu gibi Maliki ile de siyasi hayattaki yakın çalışma geçmişimiz söz konusudur." şeklinde konuştu. 

İran'ın Irak'taki askeri rolü

Kildani, "İran'ın rolünü inkar edemeyiz. Askeri müsteşarlarıyla Irak'ı destekledi. General Kasım Süleymani'de her yerde bulunan cesur biridir. Şii ve Hristiyanları seven biridir." değerlendirmesinde bulundu. 

Etiketler : , , , , , ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum